Volledig scherm

Chaos bij Merwedebrug: lange files door politiecontroles en omleidingsroutes

* UPDATE 22.09 UUR * SLEEUWIJK/GORINCHEM - De politiecontroles en omleidingsroutes vanwege problemen met de Merwedebrug zorgden woensdag tijdens de avondspits voor flinke files. Volgens de VID stond op het hoogtepunt maar liefst 74 kilometer file die direct aan de problemen op de A27 kon worden toegeschreven. De ANWB meldde dat automobilisten rond 21.00 uur nog rekening moesten houden met een half uur vertraging op de brug.

De controles bij de Merwedebrug veroorzaakten in beide richtingen flink wat vertraging. Volgens de VID was de file op de A27 richting Breda veel langer dan normaal. Waar het verkeer normaal ongeveer zes kilometer vaststaat, stond nu rond vijf uur vijftien kilometer file. Ook richting Utrecht stokte het verkeer. Automobilisten stonden vanaf Hank ongeveer elf kilometer in de file.

Op de omleidingsroutes stonden automobilisten ook vast. Op de A2, N3 en A59 was het volgens de VID een stuk drukker dan normaal. Het sluipverkeer door de dorpen zorgde eveneens voor drukte.

Verkeersregelaars
Rijkswaterstaat zet tot vrijdag verkeersregelaars in om vrachtwagen- en buschauffeurs te wijzen op de goede omleidingsroutes, nu de Merwedebrug tussen Sleeuwijk en Gorinchem voor hen verboden terrein is. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Werkendam. Zwaar verkeer wordt bij de afslag Sleeuwijk/Werkendam van de A27 geleid.

Omdat veel chauffeurs woensdagochtend niet wisten wat zij vervolgens moesten doen, kwamen zij in de bebouwde kom van Sleeuwijk terecht. Dat leidde daar tot flinke choas. Zo meldt een inwoner uit Sleeuwijk op bd.nl dat hij vijf chauffeurs, onder wie twee Italianen, een Let en een Belg, 'door de polder' naar de A2 bij Zaltbommel heeft geëscorteerd.

Omleidingsroute
De verkeersregelaar van Rijkswaterstaat houdt iedere vrachtwagen staande en stuurt hem de snelweg weer op, maar dan de andere kant op, richting de A59 bij Hooipolder. Daarvandaan kan zwaar verkeer kiezen voor de omleidingsroute A59-A2 via de brug bij Zaltbommel of A59-A16 via de Moerdijkbrug.

Volg het laatste nieuws over de situatie rondom de Merwedebrug op bd.nl/merwedebrug.

Waalwijk, Heusden e.o.