Volledig scherm
© DG

Clubs in Land van Heusden en Altena doen kunstgras nog niet in de ban

WOUDRICHEM/WERKENDAM/GIESSEN - Veel voetbalverenigingen in het Land van Heusden en Altena blijven spelen op hun kunstgrasvelden. Ook nu er opnieuw discussie is over het gevaar van rubberkorrels, die kankerverwekkende stoffen bevatten. Enkele clubs beraden zich nog.

Tientallen voetbalclubs in het Land van Heusden en Altena spelen op kunstgrasvelden waarop rubberen korrels liggen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt momenteel hoe gevaarlijk die velden zijn voor spelers, nadat het televisieprogramma Zembla in oktober vraagtekens had gezet bij de kankerverwekkende stoffen in de korrels. Spelen op kunstgrasvelden is gewoon veilig, luidt de voorlopige conclusie van het RIVM. Maar om alle risico's uit te sluiten zijn er op honderd Nederlandse velden monsters genomen. De resultaten zijn over enkele weken bekend.

Consumentenproduct
Afgelopen weekeinde laaide de discussie opnieuw op, nadat de NOS meldde dat veel kunstgrasvelden méér kankerverwekkende stoffen bevatten dan is toegestaan in 'consumentenproducten.' De vraag is nu of kunstgras wel of niet als consumentenproduct (zoals speelgoed) moet worden gezien.

RIVM
,,Wij maken ons in ieder geval geen zorgen, ook niet na deze laatste ontwikkelingen'', zegt Kees Braat van vv. Woudrichem. ,,Wij houden vast aan het advies van het RIVM. Wel zorgen we dat kleine kinderen niet op het kunstgrasveld spelen en adviseren we spelers om spullen goed schoon te houden.''

Strategie
Veel andere clubs hanteren dezelfde strategie. De clubs zijn wel voorzichtig. Zo ook Kozakken Boys in Werkendam, dat één veld met de rubberen korrels heeft. Op het hoofdveld ligt sowieso 'veilig' kurk. ,,Ons advies is nog steeds om te douchen na het spelen op het kleine kunstgrasveld, te zorgen dat niemand er met zijn handen aan zit en dat kinderen er niet op spelen'', zegt voorzitter Henk de Goeij.

Enkele clubs, waaronder vv Almkerk en GRC14 in Giessen, gaan nog intern overleggen over de recente berichten.

Waalwijk, Heusden e.o.