Volledig scherm
© Thinkstock

Dertig maanden cel geëist tegen Werkendammer voor afpersing en mishandeling

BREDA/ WERKENDAM - Als het aan de officier van justitie ligt, krijgt Werkendammer Willem H. voor ontvoering, afpersing en mishandeling een celstraf van 30 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Anderen vinden dat hij geholpen moet worden

Het is niet niks waarvoor de 39-jarige Willem H. voor moet komen bij de rechtbank in Breda. Ontvoering, afpersing en mishandeling van zijn bloedeigen moeder op 13 januari wordt hem verweten. Dat 3 uur lang. Willem ontkent, zegt dat moeder vrijwillig drie keer geld voor hem pinde en haar portemonnee voor hem leegde. Maar de lezing van moeder klonk heel anders.
,,Ik heb destijds in alle vertrouwen de deur voor hem open gedaan, het is tenslotte je zoon. Maar wat er toen gebeurde is verschrikkelijk, ik kan het niet van mij afzetten, die beelden zie ik steeds weer voor mij. daar ben ik ook voor in behandeling bij de huisarts.''

Om hulp vragen
Dat was het moment in de rechtszaal dat Willem H. brak. Snikkend keek hij voor zich uit, af en toe het hoofd schuddend. ,,Ik weet ook niet hoe het zo ver kon komen'', was het enige wat hij kon uitbrengen. Voor die tijd had hij verklaard dat hij inderdaad bij zijn moeder was geweest, die hij sinds de scheiding van zijn ouders niet meer had gezien. Willem had geen geld meer, was zijn huis uitgezet, had een doodzieke vriendin en zijn vader overleed. Vandaar het bezoek aan moeder, om hulp te vragen, zegt Willem.
Feit is dat hij haar gijzelde, bij de keel greep, mishandelde, bedreigde en haar dwong met hem op pad te gaan. Ze moest gedwongen geld pinnen in Almkerk, in Sleeuwijk, in Oosterhout en bij een benzinestation. ,,Wat een normale dag zou worden, werd een nachtmerrie'', verwoordde de officier het.

Eenmaal weer thuis moest moeder ook haar pinpas en postcode afgeven. Dat zij daarbij een heel andere code opgaf, had Willem niet door. Vlak nadat hij dat had ontdekt, werd hij door de politie gearresteerd. Hij had zijn moeder toen 275,90 euro afhandig gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat de man licht ontoerekeningsvatbaar was toen hij zijn daad pleegde. In zijn labiliteit kon hij alle problemen niet meer aan en sloegen de stoppen door, aldus de reclassering.

Uitspraak over 13 dagen.

Waalwijk, Heusden e.o.