Volledig scherm
Het kafje in de Noordwaard met zijn moeder. © Rijkswaterstaat

Eerste waterbuffelkalfje geboren in de Noordwaard

WERKENDAM - De kudde waterbuffels in de Noordwaard is donderdagmorgen 21 juli uitgebreid met een kalfje. De geboorte verliep voorspoedig, maar het moederdier is waakzaam.

Het dier werd geboren vlak langs de Bandijk, op een groot eiland. Hier is ze samen met een deel van de kudde en haar pasgeboren kleintje. Bezoekers kunnen het kalfje dus niet van dichtbij bekijken.

​Voor de koe is het niet de eerste keer dat ze een bevalling meemaakt. Het is al een ouder en ervaren dier. Eén van haar volwassen dochters maakt ook deel uit van de kudde in de Noordwaard. Het is nog niet bekend of het pasgeboren kalf een koetje of een stierkalf is.

Hooglanders
Dit is niet de eerste geboorte bij de grote grazers in de Noordwaard. De Schotse Hooglanders gingen de waterbuffels al voor en kregen twee kalfjes. Bij de Konikpaarden zijn maar liefst vier veulentjes geboren sinds hun introductie in april. De grote grazers zijn begin dit jaar ingezet om het gebied open te houden. De Konikpaarden en Schotse Hooglanders grazen op de droge delen, terwijl de waterbuffels ook graag op zoek gaan naar riet in de nattere zones. Zo groeit het gebied niet dicht en krijgt het water de ruimte bij hogere waterstanden.

Waalwijk, Heusden e.o.