De drie wethouders van de Altena gemeenten in gesprek met Hannie Visser-Kieboom (l)
Volledig scherm
De drie wethouders van de Altena gemeenten in gesprek met Hannie Visser-Kieboom (l) © Teus Van Tilborg

Erfgoed Altena trapt Open Monumentendagen af

DUSSEN - Erfgoed Altena heeft woensdagavond de Open Monumentendagen in het Land van Heusden en Altena afgetrapt. Dit gebeurde met een bijeenkomst in klompenmakerij Den Dekker in Dussen die in het teken stond van het landelijk thema 'Boeren, burgers en buitenlui'. 

Bas van Andel, een van de auteurs van het dit voorjaar verschenen boek 'Van grond tot mond', verzorgde een inleiding over twee agrarische revoluties in Altena. Er werd tevens een nieuwe fietsroute gepresenteerd: 'Rondje boerenland'. Het is inmiddels traditie dat tijdens deze bijeenkomst ook de Acte van Altena wordt doorgegeven. In deze acte verklaren de drie gemeentebesturen zich bereid in te zetten voor het behoud van het erfgoed in hun gemeenten. Deze keer werd de acte door wethouder Pim Bouman van Aalburg doorgegeven aan zijn collega John Bakker van Werkendam.

Hannie Visser-Kieboom, voorzitter van Erfgoed Altena, greep de gelegenheid aan de wethouders van de drie gemeenten te vragen wat ze hebben gedaan of doen voor het behoud van het erfgoed in hun gemeenten. Ook bracht ze de vorig jaar door Erfgoed Altena gepresenteerde Erfgoedvisie in herinnering. ,,Die is niet in de la verdwenen", verzekerde wethouder Paula Jorritsma van Woudrichem. Ze vertelde ook dat aan een nieuwe cultuurnota wordt gewerkt. 

Wethouder Bouman vertelde dat de gemeente Aalburg onder andere de toren van de kerk in Babyloniënbroek heeft laten restaureren. John Bakker gaf aan dat de nieuwe gemeente Altena nieuwe kansen gaat bieden. Zijn gemeente houdt de vinger aan de pols wat betreft de aanwijzing van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot werelderfgoed. Of er dan ook meer geld komt voor het erfgoed, is nog maar de vraag voegde hij eraan toe.