Volledig scherm
Chantal en haar advocaat Thomas van Vugt bij de rechtbank Amsterdam. © ANP

Facebook moet gegevens verstrekken aan slachtoffer wraakporno uit Werkendam

WERKENDAM - Facebook moet binnen twee weken de gebruikersgegevens verstrekken van de persoon die een seksfilmpje op de website heeft gezet. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag. De 21-jarige Chantal had Facebook voor de rechter gedaagd in een poging te achterhalen wie het seksfilmpje van haar eind januari op de website had gezet.

Als Facebook de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij toegang geven tot zijn systemen voor onafhankelijk onderzoek.

Sinds de plaatsing op Facebook is haar leven „in een hel veranderd”,zei haar advocaat Thomas van Vugt eerder. Facebook verklaarde niks meer te kunnen doen omdat de gegevens al in februari voorgoed van de servers zijn gewist.

Gegevens achterhalen

Het filmpje is gemaakt door de ex-vriend van de Werkendamse, maar hij zegt dat hij het niet online heeft gezet. De raadsman vroeg de rechter Facebook te dwingen een extern bureau in te huren om de gegevens te achterhalen over de gebruiker van het nepaccount waarop het filmpje werd geplaatst. Daar zijn verschillende manieren voor, denkt Van Vugt. 'Alle accepterende vrienden en vriendschapsverzoeken, met data en tijdstippen: alles slaat Facebook op.'

Permanent van server
De gegevens van de persoon die het seksfilmpje van de 21-jarige Chantal uit Werkendam online heeft gezet, zijn al op 10 februari dit jaar permanent van de servers van Facebook verdwenen. Dat zei de advocaat van Facebook, Jaap Bremer, voor de rechtbank in Amsterdam.

Anonieme nepaccounts
Van Vugt: 'Wat vindt de rechter zwaarder wegen: de privacy van de personen achter dit soort anonieme nepaccounts op Facebook, of het belang van het slachtoffer om te weten wie dat op zijn of haar geweten heeft. Mijn cliënte heeft ontzettend veel last van dat filmpje. Haar reputatie is geruïneerd.'

Verantwoordelijkheid
De zaak van de Werkendamse werd behandeld in het programma 'Internetpesters Aangepakt' van Peter R. de Vries. Chantal zocht hulp bij De Vries nadat Facebook weigerde gebruikersgegevens af te staan.

In De Vries' nieuwe programma Internetpesters Aangepakt ontmaskert de misdaadverslaggever daders van internetterreur. De Vries liet eerder al weten dat hij vindt dat de politie en de wetgeving tekortschieten om slachtoffers te helpen en dat internetproviders, exploitanten van (seks)websites en sociale media hun verantwoordelijkheid moeten nemen om een einde te maken aan internetterreur.

Waalwijk, Heusden e.o.