Volledig scherm
© ANP

Facebook weigert Nederlandse expert voor kijkje in de keuken naar seksfilmpje Werkendamse

WERKENDAM – Facebook wil niet dat een forensische IT-onderzoeker uit Nederland in de systemen van het internetbedrijf duikt om daar uit te zoeken wie een seksfilmpje van een jonge Nederlandse vrouw op de site heeft gezet. Dat zegt advocaat Thomas van Vugt die het slachtoffer bijstaat.

Vrijdag dient een kort geding over de kwestie. Het in Ierland gevestigde Facebook wil liever een Ierse expert aanstellen. Maar die is niet bekend bij Van Vugt en de 21-jarige Chantal uit Werkendam die het slachtoffer was. Ze twijfelen aan zijn onafhankelijkheid. Het slachtoffer zelf wil de bekende Nederlandse expert Mark Hoekstra aanstellen; een bekende naam in forensisch IT-onderzoek.

Facebook kreeg in juni opdracht van de Nederlandse rechter om binnen twee weken de gebruikersgegevens te verstrekken van degene die het filmpje van Chantal op de site had gezet. Als Facebook de gegevens naar eigen zeggen niet meer zou hebben, moest het bedrijf een externe partij toegang geven tot de systemen voor onafhankelijk onderzoek.

Waalwijk, Heusden e.o.