Volledig scherm
Fort Altena. © Patrick Guitjens

Forten Giessen en Sleeuwijk krijgen opknapbeurt

SLEEUWIJK/GIESSEN - Fort Altena in Sleeuwijk en Fort Giessen in Giessen krijgen volgend jaar een grondige opknapbeurt. Beheerder Brabants Landschap waakt ervoor dat beide gebouwen vervallen.

Fort Altena krijgt een luifel en veel glaswerk aan de zijgevel, maar ook betere isolatie. "Fort Giessen heeft nooit groot onderhoud gehad", zegt Wessel Zonneveld, bouwcoördinator bij Brabants Landschap.

In tegenstelling tot Fort Giessen is Fort Altena al vaker onder handen genomen. Het voormalige vestingwerk werd een paar jaar geleden nog grondig gerestaureerd. Het doet nu dienst als recreatieve poort van het land van Heusden en Altena. De tweede fase van de renovatie volgt dus volgend jaar. Eigenaar Brabants Landschap zet in op januari, februari en maart. Dat komt het beste uit voor de horeca die nu al in de loods is gevestigd. "Het plan is klaar", zegt Zonneveld. "We hebben al veel goede reacties gehad. Ook de welstandscommissie is enthousiast. Binnenkort dienen we het plan in bij de gemeente Werkendam."

Ook het plan voor Fort Giessen hoopt Brabants Landschap binnenkort in te kunnen dienen, maar dan bij de gemeente Woudrichem. "Giessen is een heel ander fort als Altena", zegt Zonneveld. "Een echt natuurfort met veel bijzondere dieren en planten. Kinderen komen er om te leren over de natuur." De restauratie staat ingepland voor half april tot en met oktober volgend jaar.

Waalwijk, Heusden e.o.