Volledig scherm
© Thinkstock

Geen veroordeling voor hacken computer Dussense ‘Klaitrappers’

ROTTERDAM – De in Duitsland gevangen zittende Rus, die 1.500 euro zou hebben gestolen van de Dussense carnavalsstichting ‘Klaitrappers’, is door de Rotterdamse rechtbank woensdag vrijgesproken van de aanklacht. Dat de destijds in Rotterdam wonende crimineel de buit incasseerde door het geld van de carnavalsvierders van zijn rekening te halen, betekent volgens de rechter niet dat hij het ook heeft gestolen.

De bank had de feestvierders al schadeloos gesteld. In 2012 hackte Oost-Europese criminelen de computer van de ‘Klaitrappers’. Ze maakten via internetbankieren het bedrag over naar de rekening van de Rus. Die is wel veroordeeld tot twee maanden cel voor het witwassen van het geld van geplunderde rekeningen van twee andere slachtoffers.

Fishing
​Na een grootschalig onderzoek naar ‘fishing’ in computers en het stelen van omvangrijke sommen geld van argeloze bankrekeningenhouders, zijn verdachte, zijn broer en een derde Rus aangehouden. De rechtbank veroordeelde de laatste twee voor de diefstallen eerder tot werkstraffen van 180 uur en zes maanden ‘zitten’.

Waalwijk, Heusden e.o.