Volledig scherm
Hoogwater bij Werkendam. © copyright Marc Bolsius

Geulen bij Sleeuwijk en Brakel plots weer in beeld in Deltaprogramma

WERKENDAM - Ze zijn er in de gemeenteraad van Werkendam helemaal niet blij mee: een nevengeul bij Sleeuwijk is onverwacht weer in beeld in het Deltaprogramma om de waterstand op de rivier te verlagen. 

De gemeenteraad vindt dat Werkendam hierdoor de rekening krijgt gepresenteerd voor het mogelijke afblazen van een binnendijkse hoogwatergeul bij Varik. 

De geul bij Sleeuwijk loopt op papier van natuurgebied De Groesplaat tussen Woudrichem en Sleeuwijk onder de Merwedebrug door richting Beatrixhaven. In het Deltaprogramma staat  de geul nu genoemd als optie voor uitvoering vanaf 2029. Eind dit jaar wordt al een knoop doorgehakt.  

Geul bij Brakel

Bovenaan het lijstje staat een ingreep aan het Benedeneind in Brakel. Die is volgens de Werkendamse wethouder Machiel de Gelder goedkoper.  Voor Brakel ligt er een geheel buitendijkse variant , maar volgens De Gelder is ook de variant die ten koste gaat van een flink aantal woningen aan het Benedeneind niet van tafel. 

De Gelder wil samen met de gemeente Zaltbommel optrekken om er zo goed mogelijk uit te komen. Hij denkt eind mei, begin juni van de minister en de Deltacommissaris te horen ‘welke kant het op dreigt te gaan’.  

Sloop 150 woningen

Enkele jaren terug was er grote commotie in Werkendam over het plan voor de teruglegging van een dijk. Daarvoor zouden 150 woningen moeten worden gesloopt. In 2016 ging er een streep door dat plan. En zeker tot 2050 is het ook niet aan de orde, aldus Van Gelder.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement