Volledig scherm
Kinderen bezoeken de scheepswerf en maken een boottochtje. © Jeroen van Eijndhoven/Beeld Werkt

Groep 8 op ontdekkingstocht in Werkendamse haven

WERKENDAM - Mazzelaars zijn het, de leerlingen van groep 8 van Het Baken in Werkendam. Juist dinsdag, 27 graden, stond een werksafari naar de haven gepland. Met snelle boten werden ze tussen verschillende werven vervoerd over het water. Doel? Leerlingen laten zien wat er allemaal gebeurd in een haven.

Wat wordt er gemaakt en welke banen zijn er zoal? Werkendam Maritime Industries, een samenwerkingsverband tussen ondernemers, onderwijs en overheid, probeert zo leerlingen lekker te maken voor een baan in de techniek en de scheepvaart.

De jeugd was dinsdag te gast bij het Werkendamse scheepsgroep Instalho dat ook aan de overkant van de Merwede een scheepswerf heeft: Holland Shipyards. Bij Instalho en Holland Shipyards werken zo'n 150 mensen in vaste dienst. Op drukke dagen lopen er zo’n 250 mensen rond. En druk is het, vertelde Marco Hoogendoorn van het bedrijf.

De leerlingen mochten het allemaal zien: de bouw van een hybride sleepboot, de bouw van een nieuw pont voor over het IJ in Amsterdam, een hotelboot en de ombouw van een schip dat straks onderdelen van windmolens gaat vervoeren. Of de kinderen later ook in de haven willen werken? De jongens weten het nog niet. Hun klasgenote Kirsten ziet het wel gebeuren. "Lassen, dat lijkt me leuk."

Waalwijk, Heusden e.o.