Volledig scherm
Protest in Hank tegen de renovatie van de Brug Jannezand. © Rijan van Leest

Hank komt in opstand tegen renovatie Brug Jannezand

HANK - Hank is in opstand gekomen tegen de renovatie van de Brug Jannezand. Al weken is de brug onderwerp van discussie in het dorp. Archiefkring Hank en diverse politieke partijen hebben inmiddels de handen ineengeslagen om de werkzaamheden die morgen om 14.00 uur officieel van start gaan, tegen te houden. Zij maken zich zorgen over de renovatie die volgens hen beter omschreven kan worden als sloop. “Hank is hier fel op tegen”, vertelt Louis de Bodt van de archiefkring. “De brug is een beeldbepalend historisch icoon. Voor veel Hankenaren is dit daarom een emotioneel project.”

Volledig scherm
Protest in Hank tegen de renovatie van de Brug Jannezand. © Rijan van Leest

Sinds deze ochtend hangen er daarom twee spandoeken aan de brug. “Herstel de brug” en “Renovatie is geen sloop” melden de lakens. De protestdoeken zijn er opgehangen door Hankenaar Christian Alderliesten, raadslid voor Progressief Altena. “Het is het allerlaatste redmiddel voordat er morgen onherstelbare schade wordt aangericht”, meent Alderliesten. “Het college moet nu op de rem trappen en onderzoeken of het toch mogelijk is om de brug te herstellen. Wethouder Van Oosten heeft de sleutel in handen.”

Van Oosten is op de hoogte van de twijfels die zijn gerezen over de renovatie van de brug. “Maar de eerste fase gaat hoe dan ook door. Voor het explosievenonderzoek moeten de palen en de brug weg. Wel willen we met onder meer de archiefkring in gesprek over het ontwerp. Zowel de gemeente als Hank zijn erbij gebaat dat er een brug komt die de inwoners wensen.”

Alderliesten en De Bodt zijn ontevreden met het huidige ontwerp. “Een aanfluiting voor de historie”, noemt De Bodt het. Alderliesten: “Vanaf de Nathalsweg blijft het silhouet van de brug ongeveer hetzelfde, maar kom je dichterbij, dan zul je zien dat het nergens op slaat.” Hij pleit vooral voor het behoud van de val, het bewegende deel van de brug. “Dat is nog in prima staat, maar belandt morgen op de schroothoop. Het wordt vervangen door een brug uit de Noordwaard, waarop het karakteristieke bovendeel eigenlijk niet past.” Volgens Van Oosten wordt de val niet bij voorbaat afgedankt. “Er wordt gekeken of de val nog in goede staat is en dan eventueel in een nieuw ontwerp past.”

Volledig scherm
Protest in Hank tegen de renovatie van de Brug Jannezand. © Rijan van Leest