Volledig scherm
Zie de dynamische kaart onder het artikel.

Hoe mijd je die afgesloten Merwedebrug? Bekijk de kaart

WERKENDAM - De file-watchers bereiden zich er al op voor: files en opstoppingen woensdagmorgen door de afsluiting van de Merwedebrug bij Gorinchem. Het vrachtverkeer in noordelijke richting zal toch om of door het Land van Heusden en Altena heen moeten naar een bestemming boven de rivieren. Of andersom natuurlijk. Waar rijden ze heen? Het Brabants Dagblad brengt de meest waarschijnlijke routes in kaart.

De alternatieve route die het meest geadviseerd zal worden is waarschijnlijk ook meteen de langste: ongeveer 50 kilometer vanaf de A27 bij Raamsdonksveer, via de A59 langs Waalwijk, de A2 op bij Den Bosch en bij knooppunt Deil weer de A15 op.

Binnendoor
Wie op een binnendoorweg wil gokken of vanuit het Land van Heusden en Altena zelf vertrekt, kan via de N322 langs Giessen, Brakel en Zaltbommel heen de A2 op. Of via de N267 richting Wijk en Aalburg en Heusden en daar de N59 pakken. Ook kan vrachtverkeer vanaf Wijk en Aalburg de Bergsche Maasdijk op en dan via de zwaarverkeerroute buiten Well en Ammerzoden langs naar de A2 bij Hedel.

Eén alternatief voor de wegen binnendoor en buitenom kan het veer Brakel-Herwijnen zijn, dat zet ook vrachtwagens tot 60 ton de Waal over.

Voor zover de routes die de redactie op een rijtje heeft gezet, maar hoe 'ontsnappen' de inwoners van de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam vanaf vandaag uit hun regio? Als ze tenminste met de bus of per vrachtwagen reizen, want voor automobilisten en motorrijders is er weinig aan de hand, die mogen nog gewoon over de kwakkelende brug. Maar hoe gaan jouw kinderen woensdag naar school in Gorinchem of Utrecht? Toch maar weer eens per fiets en pont? En waar ga jij de komende tijd vanuit deze regio met je vrachtwagen heen?

Reageer onder dit artikel of mail je reactie.

Voor een grotere kaart

Waalwijk, Heusden e.o.