Volledig scherm
Kaart van de Biesbosch met achttien locaties waar in WO II vliegtuigen zijn gecrasht. © Hannie Visser-Kieboom

'Hoge kosten probleem bij bergen oorlogsvliegtuigen'

WERKENDAM - Gemeenten voelen er vaak weinig voor om gecrashte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te bergen omdat de kosten hoog zijn. Dat zegt de Werkendamse expert Roel van Zeelst.

In Werkendam werd in 2014 nog een Britse bommenwerper, een Lancaster, geborgen. Daarbij werd de staartschutter van het toestel, de militair John Keogh, 70 jaar na zijn dood gevonden. Ook Werkendam hikte vooraf aan tegen de kosten van bijna 600.000 euro. Het Rijk betaalt altijd 70 procent, de gemeente 30 procent.

Engelse bommenwerper
Roel van Zeelst wordt inmiddels ook in veel andere gemeenten ingeschakeld vanwege zijn technische deskundigheid. Zo ondersteunt hij een groep in het Limburgse Echt-Susteren die zich inzet voor de berging van een Engelse bommenwerper. Iets waar het gemeentebestuur niet aan wil. "We hebben contact met 13 familieleden in Engeland die dit graag willen. Er is zelfs nog een broer van een van de slachtoffers. Als zij berging willen, moet de overheid volgens het verdrag van Genève meewerken.”

Vermist
De NOS publiceerde in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 een overzicht van vliegtuigen en bemanningsleden die nog altijd vermist zouden zijn. Volgens sommige lokale deskundigen zijn nog niet alle feiten juist. De studiegroep bevestigt dat er nog aanvullingen nodig zijn.

Lees in het Brabants Dagblad van dinsdag 3 mei een uitgebreid verhaal over de berging van oorlogsvliegtuigen.

Waalwijk, Heusden e.o.