Volledig scherm
In de rij in de tent. © Hannie Visser

Kijkdagen Lancaster in Werkendam zorgen voor grote toeloop

WERKENDAM – Voorafgaand aan de grote toeloop op de kijkdagen voor de geborgen Lancaster LM508 vond in de tent nog een kranslegging plaats. RAF staartschutter Harry Irons hield een emotioneel betoog waarbij Nederland bedankte voor de hulp aan de ‘Bomberboys’ in de Tweede Wereldoorlog.

Irons vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog liefst zestig maal mee in een Lancaster als staartschutter, terwijl de meeste bemanningsleden gemiddeld slechts vijf vluchten overleefden. Ook burgemeester Sjoukje Haasjes en een afgevaardigde namens het 101 Squadron van Bomber Commands legde bloemen in de tent bij één van de motoren.

Na het officiele deel mochten de bezoekers in de tent naar de overblijfselen van de Lancaster kijken. In rijen schuifelden ze langs de dranghekken, geplaatst om te voorkomen dat iemand iets van de gevonden resten in zijn zak steekt. Alle materialen waren in de voorbije week schoongespoten en van uitleg voorzien door vrijwilligers. Vrijwel alle bezoekers zijn onder de indruk van de hoeveelheid gevonden materialen in de polder. “Alle herinneringen aan die tijd komen zo weer boven. Ook over wat er nu allemaal loos is in de wereld. Als je denkt aan het vliegtuig in de Oekraïne, weet je hierdoor hoe dat er uit ziet”, zo vertelt Ad Groeneveld uit Nieuwendijk.

Volledig scherm
De geschutskoepel van de Lancaster. © Hannie Visser
Volledig scherm
Bloemen bij de motor. © Hannie Visser
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.