Volledig scherm
Flamingo's zijn vaker te zien in Nederland, zoals hier in het Grevenlingenmeer nabij Battenoord. Mariëlle de Valk uit Gorinchem fotografeerde ze in februari van dit jaar. © Foto Mariëlle de Valk

'Komst flamingo's vraagt om extra toezicht in de Biesbosch'

WERKENDAM - Een bijzondere vogel brengt de nodige creativiteit boven bij Brabantse Statenleden Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie/SGP) en Roland van Vugt (CDA). Zij grijpen de komst van flamingo’s op het Krammer-Volkerak aan om bij de provincie opnieuw te vragen om extra toezicht in de Biesbosch.

Boswachter Thomas van der Es meldde eerder deze week de komst van de roze vogels in het gebied op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland via sociale media.

Hotspot

Beide Statenleden zeggen blij te zijn met de belangstelling van de bijzondere beesten voor de natuur in Noord-Brabant. De Biesbosch is volgens hen toch een logistieke hotspot als het om vogelverkeer van zuid- naar noord-Europa gaat en vice versa.

,,Weet u hoeveel flamingo’s onze provincie jaarlijks aandoen’’, vragen ze aan Gedeputeerde Staten. Om daarna te informeren of er meer ‘vreemde vogels verwacht worden’.

De negen vragen beginnen ludiek, maar krijgen uiteindelijk een serieus karakter, zo blijkt bij vraag 9: ,,Ziet u de belangstelling van flamingo’s voor onze provincie als een aansporing om extra inzet te plegen ten einde gebieden als de Biesbosch te vrijwaren van drugsdealers, afvaldumpers, stropers en illegale wildcrossers?’’