Volledig scherm
© Thinkstock

Merwedebrug moet binnen twee maanden weer open voor alle verkeer

WERKENDAM - De controles op verkeer zwaarder dan drieënhalve ton dat sinds dinsdag niet meer over de Merwedebrug mag, worden uitgebreid naar bussen. Met name touringcars zouden ondanks de afsluiting voor bussen toch nog de Merwedebrug passeren. Rijkswaterstaat wil de brug uiterlijk binnen twee maanden weer open hebben voor alle verkeer.

Volgens Rijkswaterstaat is dinsdag al contact geweest met de busmaatschappijen en wordt het verbod door de bussen van deze bedrijven goed opgevolgd. ,,Niettemin rijden sommige andere bussen, zoals touringcars af en toe alsnog over de brug". Daarom heeft Rijkswaterstaat besloten de borden aan te passen en de handhaving uit te breiden.
Aan beide zijden van de brug is één rijstrook van de A27 afgesloten, waardoor al het verkeer over de ene overgebleven rijstrook wordt geleid. ,,Op die manier kunnen vrachtwagens en bussen er eenvoudig tussenuit worden gehaald en van de weg geleid."

Gevaarlijk
De Verkeers Informatie Dienst (VID) laat in een filmpje zien hoe gevaarlijk het is voor de verkeersregelaars, als de chauffeurs het verbod negeren. "Hoewel we heus wel wat gewend zijn -we zien wel vaker linke dingen -houden we de afgelopen dagen regelmatig ons hart vast", meldt de VID op de eigen website.

Uitzondering
Voor hulpdiensten als de brandweer, ambulances en bergingsbedrijven geldt een uitzondering op de limiet van drieënhalve ton in spoedeisende gevallen. ,,Deze komen slechts incidenteel voor waardoor de brug in mindere mate belast wordt dan door het vracht- en busvervoer", aldus Rijkswaterstaat.
Inmiddels werkt Rijkswaterstaat hard om de versteviging aan de onderkant van de brug uiterlijk binnen twee maanden uit te voeren opdat de brug weer open kan voor alle vervoer.

Volg het laatste nieuws over de situatie rondom de Merwedebrug op bd.nl/merwedebrug.

Waalwijk, Heusden e.o.