Volledig scherm
Ondernemer Leen Paans, van de Fruithal, liet zich zaterdag de eerste negerzoen smaken. © Facebook DES Club van Sinterklaas

Negerzoen van Zwarte Piet: niet doen, zegt burgemeester van Werkendam

WERKENDAM - 'Onhandige actie en niet voor herhaling vatbaar'. Zo typeert waarnemend burgemeester Yves de Boer van Werkendam het uitdelen van negerzoenen door Zwarte Pieten, zaterdag tijdens de feestelijke intocht van Sinterklaas in zijn gemeente.

Ondernemersvereniging DES trekt zich die kritiek aan. Bij nader inzien zegt fotograaf Ton Visser te begrijpen dat de 'ludieke actie' die hij bedacht, ook anders opgevat kan worden. Eerder liet hij weten enkel 'positieve reacties' vanuit het publiek langs de kant te hebben opgevangen.

Tien jaar geleden gaf fabrikant Buys gehoor aan de kritiek dat de naam 'negerzoen' racistisch is. Sindsdien worden ze als 'zoenen' aan de man gebracht. De Boer betreurt het dat die discussie nu weer is opgerakeld in relatie tot een kinderfeest dat vanwege Zwarte Piet toch al zo gevoelig ligt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeersdeelnemers'

    Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeers­deel­ne­mers'

    WERKENDAM - Tientallen meters spookrijden, gevaarlijk slalommen langs pionnen en de politiemedewerkers uitmaken voor rotte vis omdat ze er niet langs mogen. Enkele automobilisten hebben zich vrijdag na een ernstig ongeval in Werkendam van hun slechtste kant laten zien. Hoofdagent Hasan kan er met zijn verstand niet bij. ,,Zijn wij zo ver gezakt dat ons eigen belang boven het leed van een ander staat?”