Volledig scherm
PREMIUM
Aan de Eikenlaan in Sleeuwijk wordt de laatste hand gelegd aan de huisszwaluwentil, die moet helpen tegen muggenoverlast. © Gert-Jan Buijs

Nooit meer een muggenplaag in Sleeuwijk? Leve de huiszwaluwentil!

Dit jaar komen er geen huiszwaluwen meer in de nieuwe til langs de vijver aan de Eikenlaan in Sleeuwijk. Maar volgend jaar nemen de muggenvretertjes hopelijk hun intrek.

Volledig scherm
Wethouder Machiel de Gelder, Roel Wigman en Jan van Haaften (vlnr) onder de huiszwaluwentil. © Gert-Jan Buijs

Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat ... In 2016 werd half Sleeuwijk zo ongeveer werd lekgestoken in wat nu al geldt als een legendarische muggenplaag. Het zette Roel Wigman uit Sleeuwijk aan het denken. ,,Ik dacht daar moet een natuurvriendelijke oplossing voor zijn", zegt hij, alvorens de Werkendamse wethouder Machiel de Gelder de zwaluwentil officieel voor geopend verklaart.
Het idee van Wigman is simpel. ,,Zet de natuurlijke vijand van de mug in door te zorgen voor extra broed- en schuilgelegenheid." Die schuilplaatsen gelden dan niet voor de huiszwaluw - die zit 's winters lekker in Afrika - maar voor vleermuizen, ook gekende insectenverdelgers. ,,Er komt een grote vleermuizenkast aan de Ontmoetingskerk aan de Notenlaan", kondigt hij aan. ,,Dat is het volgende stadium."

  1. Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeersdeelnemers'

    Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeers­deel­ne­mers'

    WERKENDAM - Tientallen meters spookrijden, gevaarlijk slalommen langs pionnen en de politiemedewerkers uitmaken voor rotte vis omdat ze er niet langs mogen. Enkele automobilisten hebben zich vrijdag na een ernstig ongeval in Werkendam van hun slechtste kant laten zien. Hoofdagent Hasan kan er met zijn verstand niet bij. ,,Zijn wij zo ver gezakt dat ons eigen belang boven het leed van een ander staat?”