Volledig scherm
© ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Onderzoek naar sekstape Chantal uit Werkendam blijft complex

WERKENDAM - Peter R. de Vries en haar advocaat zeggen dat de verspreider van Chantals seksvideo snel wordt ontdekt. Internetexperts betwijfelen dat.

Zat een leerling van het ROC West-Brabant achter de wraakporno? Was het een school van deze instelling waar een computer werd misbruikt om een sekstape van de nu 21-jarige Chantal uit Werkendam de wereld in te sturen? Volgens haar advocaat Thomas van Vugt is het IP-adres achterhaald dat werd gebruikt om de valse Facebookpagina Chantal Werkendam te maken. Dat zou van het Etten-Leurse bedrijf IT-Workz zijn, een dochteronderneming van ROC West-Brabant.

'Aanhouder wint'
Het zou dus iemand van die onderwijsinstelling zijn die Chantal wereldwijd liet zien, terwijl de toen 18-jarige een ex-vriendje met haar mond plezierde. „Het net sluit zich rond de dader”, meldt mr. Van Vugt. Journalist Peter R. de Vries die zich sinds anderhalf jaar met deze kwestie bezighoudt, twittert: ‘Aanhouder wint.’

Niet blij
Bij het ROC West-Brabant zijn ze niet blij met de link die nu al wordt gelegd, nadat twee internetspecialisten in het hoofdkwartier van Facebook in Ierland hét bewuste IP-computeradres van IT-Workz vonden. De onderwijsinstelling met 25.000 leerlingen op een twintigtal vestigingen in zeven gemeenten werkt naar eigen zeggen volledig mee aan het onderzoek. „Wij vinden het verschrikkelijk wat Chantal is overkomen, maar het is volstrekt onmogelijk om nu al conclusies te trekken”, zegt IT-Workz-directeur Jan Broeken.

Scholier tot directeur
Dat bedrijf faciliteert niet alleen het ROC, maar nog tal van andere scholen in heel Nederland. Die tellen volgens Broeken zo’n 150.000 accounts die op computers vanaf IP-adressen van IT-Workz werken. Op een enkel IP-adres zijn soms honderden pc’s aangesloten die een veelvoud aan gebruikers ter beschikking staan, van scholier tot directeur

Waalwijk, Heusden e.o.