Volledig scherm
Kunstenaar Jaap Hartman, wethouder Matthijs van Oosten en twee familieleden van Van Oord onthullen het beeld 'De Griendwerker' op de Sasdijk in Werkendam. © COR DE KOCK

Onthulling 'De Griendwerker' is aanleiding om bij te kletsen voor familie Van Oord

Wie over de Sasdijk in Werkendam loopt, kan het standbeeld 'De Griendwerker' zien staan, een ode aan Govert van Oord, grondlegger van baggerbedrijf Van Oord. 130 familieleden woonden zaterdag de onthulling bij.

Drie bussen vol Van Oord-familieleden arriveren bij het beeld, waar nog een doek overheen zit. Op de achtergrond is niets dan water en natuurschoon te zien. Kunstenaar Jaap Hartman maakte het standbeeld, met in zijn achterhoofd Govert van Oord, die in 1868 in Werkendam startte als zelfstandige griendbaas. Daarmee legde hij het fundament van de huidige onderneming.

Quote

Heel bijzonder dat we dit werk als ankerpunt aan de gemeente mogen overdragen, met als aanleiding het 150-jarig bestaan van het bedrijf dit jaar

Govert van Oord

Nadat een als griendwerker verklede acteur een verhaal verteld heeft over het vroegere leven als griendwerker, inclusief bijpassend gedicht, onthullen twee familieleden, Jaap Hartman en wethouder Matthijs van Oosten het beeld: geen kopie van Govert, maar een griendwerker die aan het werk is.


Oervader

Govert van Oord, de gelijknamige kleinzoon van de grondlegger van het baggerbedrijf, is onder de indruk van het beeld, vertelt hij. ,,Onze familie is helemaal vervlochten met Werkendam. Heel bijzonder dat we dit werk als ankerpunt aan de gemeente mogen overdragen, met als aanleiding het 150-jarig bestaan van het bedrijf dit jaar. En dat nog wel vlakbij het huis aan de Kruisstraat waar oervader Govert geboren is, dat is toch wel heel bijzonder. Het was een bescheiden man, maar hij kende geen grenzen. We zijn een familie van hard werken, van verantwoordelijkheid kennen. Daarmee hebben we met onze wortels veel bijgedragen; we zijn een familie die altijd in beweging is. Doordat het beeld hier nu staat, kunnen we op een soort van pelgrimage."

Familie

Terwijl de ene na de andere Van Oord het onthulde werk van dichtbij bekijkt en soms ook even aanraakt om het materiaal te voelen, zit Agaath van Oord op een bankje in de buurt te glunderen. De 91-jarige Werkendamse is een van de oudste familieleden, vertelt zij trots, met om zich heen nog meer oudere familieleden. Zij zien met de onthulling een mooie aanleiding om eens bij te kletsen. Van Oord: ,,Ik ben getrouwd met de kleinzoon van Govert. Buitengewoon mooi dat er nu een beeld is van hem. Het is een heel blije gebeurtenis, voor de hele familie. En die familie is heel groot!"

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement