Volledig scherm
© Teus van Tilborg

Opnieuw onderdelen van schuilplaats Eerste Wereldoorlog gevonden in Sleeuwijk

SLEEUWIJK/GIESSEN - Opnieuw zijn in Sleeuwijk onlangs onderdelen, drie betonnen segmenten, van een groepsschuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt.

Een medewerker van het waterschap Rivierenland ontdekte ze tussen het puin op het erf van een boerderij aan de Kooikamp in Sleeuwijk, in de buurt van waar hij aan het werk was. Arie Schouten van de stichting Menno van Coehoorn is blij met de vondst. Het is volgens hem een mooie aanvulling van de eerder al gevonden objecten uit die periode. Momenteel werkt Erfgoed Altena aan een plan om de verdedigingslinie waar de schuilplaatsen onderdeel van uitmaakten, zichtbaar te maken. De gemeente Woudrichem heeft onlangs aangegeven een aantal van deze objecten op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

De nu gevonden onderdelen lagen al zo’n 20 jaar bij de betreffende boerderij. Eerder lagen ze in de buurt van molen het Landeke aan de Schans in Werkendam. Het is Schouten niet duidelijk hoe ze daar ooit terecht gekomen zijn. “Waarschijnlijk zijn ze ook daar ooit vanuit Almkerk naartoe gebracht. Het zou mooi zijn als te achterhalen is van welke schuilplaats ze afkomstig zijn.” De vondst geeft volgens Schouten aan dat er wellicht nog meer onderdelen her en der liggen zonder dat de eigenaren van de percelen zich van de historische betekenis ervan bewust zijn.

De gevonden segmenten zijn inmiddels overgebracht naar fort Giessen.