Volledig scherm
Paula Jorritsma

Paula Jorritsma ontvangt Toontje Sprengerpluim

WERKENDAM – Paula Jorritsma (45) van Progressief Altena heeft zaterdag, Internationale Vrouwendag, de zesde Toontje Sprengerpluim gekregen. Progressief Altena heeft in de regio de meeste vrouwen op de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

Zowel in Aalburg als Werkendam is één derde van de kandidaten op de lijst van Progressief Altena een vrouw; in Woudrichem is dit dertig procent. Jorritsma kreeg de pluim omdat ze als voorzitter van Progressief Altena aan de wieg stond van deze eerste. Altena brede partij en zo vanuit het niets ineens een bekend politiek gezicht werd in de regio. Ze is bovendien lijsttrekker in Woudrichem voor de partij en was voorheen actief bij bewonersplatform MAAS.

De Toontje Sprengerpluim is eerder uitgereikt aan Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach en Hennie Schermers. De pluim is vernoemd naar Toontje Sprenger, het eerste vrouwelijke raadslid in Altena. Ze werd in 1939 gekozen voor de Liberale Staatspartij in de raad. De pluim is een initiatief van Hannie Visser-Kieboom om zo vrouwen te stimuleren politiek actief te zijn.

De uitreiking vond plaats na het politiek vrouwencafé waar de verkiesbare vrouwen van partijen uit Altena zich op de stip mochten presenteren. In totaal dertien vrouwen stonden op de stip en gingen in debat over (basis) schooltijden, armoede onder vrouwen en een betere man/vrouw verdeling in de politiek. Negentien procent van de kandidaten is een vrouw op de lijsten in Altena. In de gemeente Woudrichem staan de meeste vrouwen op de kieslijsten; onder de 101 kandidaten zijn 23 vrouwen (23 procent). Werkendam telt 18 procent vrouwen en Aalburg 17 procent.