Volledig scherm
Emma (6) uit Hank heeft het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. © Angela van der Pluijm

Q-koorts veranderde stralende Emma (6) in een 'zielig vogeltje': 'Hoe durft Rutte zoiets te roepen?'

HANK - Woedend was Angela van der Pluijm vorige week toen ze in het Brabants Dagblad las dat premier Mark Rutte het ‘gelul’ vindt dat de overheid koud en hard is voor de slachtoffers van Q-koorts. Thuis op de bank in Hank heeft Van der Pluijm de 6-jarige Emma zitten. Zij veranderde in drie jaar van een actief, blozend meisje in een fragiel kind met een wit gezichtje. ,,Een zielig vogeltje", zegt haar moeder. De reden: het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS).

,,Hoe durft Rutte zoiets te roepen?”, vraagt Van der Pluijm zich af. ,,Ik nodig hem uit om eens een week in ons gezin mee te draaien, om te zien wat voor invloed de QVS op Emma heeft. Dan zou hij wel anders praten.”

Emma kreeg in 2014 QVS, toen ze 3 was. Ze was daarvoor een ontzettend actief kind: klauteren, springen, gek doen. Dat is sindsdien wel anders. De kleine meid gaat halve dagen naar school. Om twaalf uur komt ze thuis, eet ze wat en ligt daarna voor pampus op de bank. Zo’n ziekte doet wat met een kind. Emma is verdrietig, omdat ze niet meekan met klasgenootjes. Als zij ravotten, moet zij toekijken.

Hoe Emma’s toekomst eruit ziet, dat weet haar moeder niet. Sommige patiënten genezen van QVS, anderen blijven er last van houden. Angela maakt zich zorgen om de toekomst van haar kind, vooral nu Q-support er in 2018 mee ophoudt. “Wie gaat haar dan ondersteunen? Waar kan ik daarna terecht als het op school niet goed gaat? Hoe zorgen we ervoor dat ze geen leerachterstand oploopt?”

Het enige dat ze kan doen is het verhaal van haar dochter vertellen, zodat patiënten niet vergeten worden. En dat politici zoals Rutte ophouden met ‘doen alsof Q-koorts niet meer bestaat’.

Waalwijk, Heusden e.o.