Volledig scherm
ANP

Regio zoekt naar alternatieven voor bus- en truckverbod Merwedebrug

* UPDATE 11.28 UUR * WERKENDAM/ GORINCHEM – Nu behalve al het vrachtverkeer ook bussen niet meer over de Merwedebrug bij Gorinchem mogen, zijn bedrijven en overheden aan weerszijde van de Merwede naarstig op zoek naar mogelijkheden om toch bereikbaar te blijven.

In de loop van dinsdagochtend werd bekend dat ook bussen niet meer over de Merwedebrug mogen, vandaar dat openbaar vervoerder Arriva naar alternatieve routes zoekt voor zijn bussen. Ook in de gemeente Werkendam wordt al nagedacht over de bereikbaarheid, zo vraagt de raadsfractie Progressief Altena aan het Werkendamse college of veerbedrijf Riveer als 'volwaardig alternatief' voor de lijnbussen kan worden ingezet.

Scheurtjes
Bij onderzoek aan de zuidelijke boog bleek dat de situatie daar ernstiger was dan aan de eerder onderzochte noordelijke boog van de brug. ,,We hebben daar meer scheurtjes ontdekt en uit veiligheidsoverwegingen besloten de brug direct te sluiten voor vrachtverkeer", laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

De scheurtjes werden vorige week ontdekt, waarop in eerste instantie werd besloten de brug af te sluiten voor zwaar vrachtverkeer boven de 60 ton. Nu geldt de maatregel voor álle vrachtwagens.

Omrijden
De brug is nog wel beschikbaar voor personenauto's. Vrachtwagens zullen moeten omrijden via de A59, de A2 en de A15. Op dit moment rijden er nog wel wat vrachtwagens over de brug, omdat de bebording en tekstwagens om de chauffeurs te waarschuwen er nog niet staan. Of er extra handhaving komt, is niet bekend. Lokaal vrachtverkeer kan wel het veer Brakel-Herwijnen kiezen als alternatief, mits de voertuiggewicht niet hoger is dan 60 ton.

Rijkswaterstaat onderzoekt nu of de al eerder geplande verstevigingsmaatregelen van de brug eerder kunnen worden genomen. ,,Het is natuurlijk erg vervelend voor vrachtverkeer als deze route wordt afgesloten."

Busvervoer en consequenties
ChristenUnie-SGP fractie in Provinciale Staten heeft vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant. De fractie is van mening dat de afsluiting grote consequenties heeft voor de regionale economie, de toename van vrachtverkeer over lokale en provinciale wegen en het openbaar vervoer.

ChristenUnie-SGP wil weten wat de gevolgen van de afsluiting zijn voor het busvervoer over de Merwedebrug en vraagt zich af hoe het openbaar vervoer van en naar Utrecht anders mogelijk wordt gemaakt. Ook vraagt de fractie welke gevolgen de afsluiting kan hebben door toename van vrachtverkeer over lokale en provinciale wegen, wat de consequenties zijn voor de regionale economie en welke maatregelen worden genomen om bedrijven en regionale vervoerders te ondersteunen nu ze geconfronteerd worden met de afsluiting.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeersdeelnemers'

    Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeers­deel­ne­mers'

    WERKENDAM - Tientallen meters spookrijden, gevaarlijk slalommen langs pionnen en de politiemedewerkers uitmaken voor rotte vis omdat ze er niet langs mogen. Enkele automobilisten hebben zich vrijdag na een ernstig ongeval in Werkendam van hun slechtste kant laten zien. Hoofdagent Hasan kan er met zijn verstand niet bij. ,,Zijn wij zo ver gezakt dat ons eigen belang boven het leed van een ander staat?”