Volledig scherm
In verband met recente autobranden in Hank ging een flinke groep bewoners met burgemeester Yves de Boer (iets links van het midden, in lange grijze jas, met bril), politie, handhavers en andere mensen van de gemeente op wijkschouw door de wijk. © Foto Johan Wouters

Ronde door 'brandbuurt' Hank: 'We slapen niet meer, we zijn doodsbenauwd'

HANK - Hank is ongerust. Dit jaar zijn er al acht branden geweest in de Vogelbuurt. Veel inwoners maakten donderdagavond met de burgemeester een ronde door de buurt.

"U voelt zich onveilig", concludeert Yves de Boer, de burgemeester van Werkendam. Samen met de politie en Woonlinie liep de burgervader met pen en papier door de wijk om te noteren wat de wijk veiliger kan maken volgens de bezorgde inwoners.

De wandeling voerde door de Vogelbuurt, ook wel de 'brandbuurt' genoemd, omdat daar de laatste tijd meerdere branden woedden. De branden houden Hank al langere tijd in z'n greep. Vorige maand vlogen er in het dorp nog drie geparkeerde auto's in brand in enkele dagen tijd. Dit jaar waren er al acht branden. Ondanks de extra surveillance van de politie is de onrust onder de bewoners groot. Dat blijkt ook tijdens de wijkschouw, want regelmatig wordt gecheckt of zich verdachte onbekenden in het gezelschap bevinden.

"We slapen niet meer, we zijn doodsbenauwd", vertelt een buurtbewoonster. Ze wil anoniem blijven, want: "straks ben ik de volgende." Ze installeerde lampen, want volgens haar is de wijk 'pikkedonker'. En daar worden in de wijk volop maatregelen tegen genomen.

Zo vertelt buurtbewoner Bert Stoop zijn lichten aan te laten als hij het huis uit gaat. "Hank is zo donker", is zijn argument. Een veelgehoorde klacht, ook bij de burgemeester: "Verlichting lijkt het hoofdthema vanavond", vertelt hij. De Boer doet geen toezeggingen. "Als we dat willen, zal de gemeenteraad daar geld voor vrij moeten maken. We trekken niet zomaar een laatje met geld open." Over de andere maatregelen die genomen zijn, 'wil en kan' De Boer niets zeggen.

Wijkagent Gerrit Verhoeven spreekt van een 'grote impact' op de samenleving in Hank. "Gezien de frequentie wordt er hier ook wel gesproken over een pyromaan. Het is in ieder geval een onruststoker", meent de agent. Hij sluit uit dat er sprake is van toeval: "Ik ga ervan uit dat het allemaal is aangestoken. Er zijn dingen gevonden bij de auto's die duidelijk wijzen op brandstichting", aldus Verhoeven.

De dader of daders zijn nog niet in het vizier, maar: "Dit heeft bij ons echt prioriteit." Voor de gedupeerden komt dit te laat, maar ook zij zien niets liever dan dat de dader wordt gearresteerd en de wijk veiliger wordt. Een vrouwelijke gedupeerde zag haar auto vorige maand in vlammen opgaan: "Je voelt je niet meer veilig in je eigen omgeving."

Waalwijk, Heusden e.o.