Volledig scherm
ANP

Seksfilmpje van 21-jarige vrouw uit Werkendam voorgoed verdwenen van Facebook

WERKENDAM/AMSTERDAM - De gebruikersgegevens van de persoon die een belastend seksfilmpje op Facebook heeft gezet, zijn op dinsdag 10 februari permanent van de servers verdwenen. Dat zei de advocaat van Facebook, Jaap Bremer, donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.

De 21-jarige vrouw uit het Werkendam had Facebook voor de rechter gedaagd in een poging te achterhalen wie een seksfilmpje van haar eind januari op de website had gezet. Haar leven is sindsdien 'in een hel veranderd', verklaarde haar advocaat Thomas van Vugt.

Het filmpje is gemaakt door de ex-vriend van de Werkendamse, maar hij zegt dat hij het niet online heeft gezet. In de één minuut durende seksvideo is te zien hoe de vrouw haar ex-vriendje oraal bevredigt. "Het filmpje is vele keren gedownload en verspreid, en dat gebeurt nog steeds."

Alles opgeslagen
De raadsman vroeg de rechter Facebook te dwingen een extern bureau in te huren om de gegevens te achterhalen over de gebruiker van het nepaccount waarop het filmpje werd geplaatst. Er zijn daar nog manieren voor, denkt Van Vugt. "Alle accepterende vrienden en vriendschapsverzoeken, met data en tijdstippen: alles slaat Facebook op."

Geen pottenkijkers
Volgens Bremer wil Facebook mogelijk meewerken aan een extern onderzoek, maar hij kon hier donderdag nog geen antwoord op geven. Er was niemand van Facebook aanwezig bij het kort geding. Wel waarschuwde hij dat het bedrijf geen pottenkijkers wenst. "Facebook zal niet dulden dat iemand op zijn gemak rondkijkt in zijn systemen. Dat is bedrijfsgevoelige informatie."

Privacywetten
De advocaat van Facebook stelde ook dat het bedrijf de gegevens op grond van privacywetten niet lang mag bewaren. Het nepaccount is maandag 26 januari van de website gehaald, daarna stonden de gegevens nog veertien dagen op een server. Bremer: "Er is geen back-up waar gegevens nog ergens stiekem worden bewaard. Facebook zou ongelooflijk dom zijn om de privacyregels aan zijn laars te lappen."

Internetpesten
Peter R. de Vries is al maanden bezig met deze zaak, en besteedde er aandacht aan in zijn programma Internetpesters Aangepakt. Als de partijen het niet eens worden over een extern onderzoek, doet de rechter op donderdag 25 juni uitspraak.

Waalwijk, Heusden e.o.