Volledig scherm
De optocht in Hank. © Teus Van Tilborg

Terug naar de oliecrisis in Hankse carnavalsoptocht

HANK - 'Witte wat ze deeje 44 jaar geleejen?' Het is het thema van de carnavalsoptocht in Hank. Ze weten het maar al te goed in Knusterooiersland, zo wordt al snel duidelijk als de optocht zich voor de kerk opstelt en vervolgens door het dorp trekt. 

Geen grote stoet met veel wagens, weer minder dan vorig jaar, maar wel een vrolijke stoet met ook enkele mooi afgewerkte wagens. 44 jaar geleden werd de stichting Carnaval Hank opgericht. De prinsenwagen staat in het teken van 'We blikke t'rug',  maar het is ook het jaar van de oliecrisis, het jaar van de benzine op de bon. Ruime aandacht dus ook aan de olie in de optocht. Met benzinebommen en olienootjes voor de bezoekers langs de route. Met oliesjeiks. En ook de bekende carnavalskraker uit die tijd, 'Kiele kiele Koeweit', ontbrak niet. Leuk om weer eens te horen. 

Het was ook de tijd van minister-president Joop de Uyl en ook die krijgt de aandacht. '44 jaar geleejen dun olie op de bon. Den Uil wou dat hij electrisch rije kon.' De bekende Hanks olieboer Kootje Staal en oud wethouder van Dussen, wordt uit de vergetelheid gehaald. Mooi is ook de wagen met een grote taart. 'We hebben wa te vieren, maar we bakke dur niks van.' Loopgroepen maken de optocht compleet.

Anton Heijmans is de oprichter van de stichting Carnaval Hank. Hij heeft de optocht langs zien komen. Hij vindt het jammer dat er weer minder wagens zijn. ,,De belangstelling bij de jongeren is minder. Ze gaan in andere plaatsen carnaval vieren. Maar het carnaval leeft hier nog wel. Dat zal je vanavond ook wel weer zien." Met zijn zoon William loopt hij naar de vele foto's van eerdere carnavalsjaren. Herinneringen komen naar boven. William: ,,44 jaar geleden was ik er ook al bij."

Volledig scherm
Carnavalsoptocht Hank © Teus Van Tilborg
Volledig scherm
De carvalsoptocht in Hank © Teus Van Tilborg
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeersdeelnemers'

    Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeers­deel­ne­mers'

    WERKENDAM - Tientallen meters spookrijden, gevaarlijk slalommen langs pionnen en de politiemedewerkers uitmaken voor rotte vis omdat ze er niet langs mogen. Enkele automobilisten hebben zich vrijdag na een ernstig ongeval in Werkendam van hun slechtste kant laten zien. Hoofdagent Hasan kan er met zijn verstand niet bij. ,,Zijn wij zo ver gezakt dat ons eigen belang boven het leed van een ander staat?”