Volledig scherm
Een controleur van Waterschap Rivierenland stuurt zijn drone de lucht in. © Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland jaagt met drone op overtreders sproeiverbod

RIVIERENGEBIED - Een tuinder in het Rivierengebied is vanuit de lucht betrapt op het overtreden van het beregeningsverbod. Waterschap Rivierenland zette daarvoor een drone in.

Sinds woensdag geldt er een sproeiverbod: tussen 09.00 en 18.00 uur mag er geen oppervlaktewater worden gebruikt om gewassen water te geven. Dit verbod geldt niet alleen voor agrariërs, maar ook voor particulieren en gemeenten. 

,,We hebben tot nu toe een handvol overtreders betrapt'', zegt Jelmer Krom, woordvoerder van waterschap Rivierenland. ,,Onder meer dus door de inzet van een drone. Iedereen die betrapt is, heeft een waarschuwing gekregen. Wie opnieuw in de fout gaat, kan een boete verwachten.'' Ook op het land en vanaf het water controleert het waterschap of het verbod wordt nageleefd.

Boete

Volledig scherm
Het beeld vanuit de lucht: een tuinder besproeit zijn gewassen overdag. © Waterschap Rivierenland

De boete bedraagt 550 euro voor een particulier. Ondernemers betalen meer. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de aard van de overtreding.

,,Het beregeningsverbod heeft zijn effect. Tijdens het sproeien overdag verdampt 30 tot 35 procent van het water'', zegt Krom. ,,Door deze en andere maatregelen, waaronder het inlaten van rivierwater via het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam, kunnen we het waterpeil in de Vijfheerenlanden en de Betuwe op hoogte houden.''

Pompen

Ook op andere plaatsen in de regio heeft het waterschap pompen bijgeplaatst om water het gebied in te krijgen. Er staan nog meer pompen stand-by, maar deze hoeven vooralsnog niet worden ingezet. 

Morgen gaan de controleurs van Waterschap Rivierenland ook weer de kades langs de boezems en kanalen in de regio controleren op verdroging. Hierdoor ontstaan scheuren. Als het alsnog flink gaat regenen, bestaat het gevaar dat delen van de kades afbreken wanneer er geen maatregelen worden genomen. Daarbij valt te denken aan het herstellen van de scheuren of het aanbrengen van zandzakken.   

Volledig scherm
Op een beeldscherm kan de controleur de beelden zien die zijn drone maakt. © Waterschap Rivierenland