Volledig scherm
Foto ter illustratie. Drie windmolens langs de A15, ter hoogte van Boven Hardinxveld. © COR DE KOCK

Wel of geen windturbines in Hank en Dussen?

Zes buurtbewoners uit Hank en Dussen houden een eigen peiling in de kernen. Willen buurtbewoners nu wel of geen windturbines naast de Bergsche Maas?

Als er onder de omwonenden genoeg draagvlak is, komen er maximaal vijf windturbines langs de Bergsche Maas, aan de Peerenboomsesteeg tussen Hank en Dussen. Waterschap Rivierenland presenteerde het nog prille plan deze zomer.

Bij een informatiebijeenkomst in juli benadrukte het waterschap dat juist omwonenden akkoord moeten gaan. Want niet het waterschap, maar zíj gaan de molens ‘runnen’ als het zover komt en van de energie profiteren, zo is de insteek.

Gesprekken

Quote

Alle argumenten vóór de windturbi­nes zijn al benoemd door het waterschap

Erik van Unnik

,,Het waterschap zou het draagvlak peilen’’, zegt Erik van Unnik, woordvoerder van de belangengroep. ,,Maar hoe en wanneer dat gebeurt, is ons nog steeds niet duidelijk. We weten alleen dat er her en der wat gesprekken hebben plaatsgevonden met omwonenden, pachters en grondeigenaren. Omdat we een duidelijk beeld willen van het draagvlak, houden we nu zelf een peiling.’’

Meer dan tweehonderd huishoudens in een straal rond de plek waar de molens zouden verrijzen, krijgen een brief in de bus. Op een bijgevoegd formulier kunnen bewoners aanvinken of ze voor of tegen zijn. Hun argumenten kunnen ze eronder schrijven. ,,We hebben de eerste resultaten al binnen en het lijkt erop dat veel mensen tegen zijn’’, zegt Unnik.

Tegenargumenten

Zelf stellen de initiatiefnemers, die zich verenigd hebben in de Belangengroep Windturbines Peerenboomsesteeg, zich volgens hem neutraal op. ,,Wij stellen ons onafhankelijk op, we willen eerlijke resultaten en die zullen we voorleggen aan het waterschap.’’

Aan het formulier zit informatie over windturbines gehecht met vooral tegenargumenten. Daarin valt onder meer te lezen dat windturbines volgens sommige studies zouden zorgen voor hoofdpijn of zelfs paniekaanvallen.

Die informatie is volgens Van Unnik niet bedoeld om respondenten te beïnvloeden. ,,Maar alle argumenten vóór, bijvoorbeeld dat het geld oplevert voor grondeigenaren, zijn al benoemd door het waterschap. We willen ook de tegenargumenten laten horen, met verwijzingen naar websites waar meer informatie te vinden is.’’

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeersdeelnemers'

    Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeers­deel­ne­mers'

    WERKENDAM - Tientallen meters spookrijden, gevaarlijk slalommen langs pionnen en de politiemedewerkers uitmaken voor rotte vis omdat ze er niet langs mogen. Enkele automobilisten hebben zich vrijdag na een ernstig ongeval in Werkendam van hun slechtste kant laten zien. Hoofdagent Hasan kan er met zijn verstand niet bij. ,,Zijn wij zo ver gezakt dat ons eigen belang boven het leed van een ander staat?”