Volledig scherm
© Thinkstock

Werkendammer voor de rechter in megaproces over uitbuiting personeel in binnenvaart

WERKENDAM/ DORDRECHT - Uitbuiting, mensenhandel, fraude, valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie. Dat is de aanklacht tegen een 44-jarige Werkendammer en twee medeverdachten uit Delfgauw en Singapore.

Het megaproces tegen het uitzendbureau Gyron Crew van de Werkendamse verdachte begon deze week in Dordrecht met het uiteenrafelen van de bedrijfsopzet. Voor de 'zaak Cornwall' zijn tenminste vier dagen uitgetrokken. De zaak kwam aan het licht na een grote controle in oktober 2011 door de Arbeidsinspectie, de politie en de FIOD. Bij die operatie werden invallen gedaan bij 38 schepen. Er werden tientallen buitenlandse matrozen verhoord, vooral Filipijnen.

Structuur
Het uitzendbureau Gyron Crew, geleid door de Werkendammer, wierf Filipijnse matrozen en plaatste hen op Nederlandse binnenvaartschepen. De matrozen zouden onder slechte omstandigheden veel te lange werkdagen moeten maken en onderbetaald worden.
Op de eerste dag van het proces werd de structuur van de firma's in kaart gebracht. Gyron Crew staat ingeschreven op het woonadres van de Werkendammer, maar zit feitelijk in Delft. Daarboven zit Gyron Shipping met een vestiging in Singapore en vertakkingen naar Manilla en de Maagdeneilanden.

Vergunningen
Volgens justitie kregen de Filipijnen minder dan het minimumloon betaald, moesten ze werkweken van 85 uur maken en kregen ze slecht te eten. De verdachten ontkennen dat contracten werden opgesteld om te voldoen aan de eis om het minimumloon te betalen.
Het proces wordt de komende twee dagen voortgezet. Waarschijnlijk wordt donderdag bekend welke straf de officier van justitie eist. Na het proces volgt nog een procedure om 7 miljoen euro terug te vorderen van verdachten.

Waalwijk, Heusden e.o.