Volledig scherm
© Keven van der Peet/Thinkstock

Wietwalhalla de Biesbosch

WERKENDAM - De Biesbosch is te groot voor de politie om overal te controleren. Dat weten criminelen inmiddels ook.

Zelfde verhaal in de Hurnse Kil in Hurwenen, waar begin juni achter een haag van brandnetels een openluchthennepkwekerij schuil bleek te gaan. De planten waren al weg, de achtergelaten spullen zijn verwijderd.

Verstoppertje spelen

Verstoppertje spelen is een fluitje van een cent in dit soort gebieden, zeker in het donker. ,,Het is een groene jungle, enorm onoverzichtelijk", zegt Jacques van der Neut over de 11.000 hectare grote Biesbosch.

Hij werkt 40 jaar bij Staatsbosbeheer, waarvan 38 jaar als boswachter in het gebied op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Hij zag onlangs met eigen ogen hoe beroepscriminelen het gebied gebruiken als werkterrein. Hij assisteerde de politie bij de ontmanteling van de enorme hennepplantages in de 'rimboe'.

Terreinkennis

,,Wij waren er vooral vanwege onze terreinkennis, kennen aardig de weg. Voor agenten die normaal op straat werken, valt het natuurlijk niet mee. Blauw en groen samen op pad. We hadden het geluk dat we er lopend bij konden, soms lukt het alleen met een bootje."

Eind juli ontmantelde de politie in de Dordtse Biesbosch drie hennepvelden met 1.000 volgroeide planten. Drie Serviërs (53, 34 en 22 jaar) die op het gemakje stonden te oogsten, gingen in de boeien. Nog geen etmaal later was het raak op Werkendams grondgebied. Vlak bij het Biesbosch MuseumEiland werden vier velden met bijna 1.500 planten aangetroffen.

Waalwijk, Heusden e.o.