Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © shutterstock

Aantal zelfmoorden bij mannen twee keer zo hoog als bij vrouwen: dit is waarom

Dit zegt de wetenschapNederlandse mannen slagen veel vaker in hun suïcidepoging dan vrouwen. Wat is hiervan de oorzaak?

Jaarlijks sterven wereldwijd ongeveer een miljoen mensen door suïcide. De meesten zijn man. Dit is ook het geval in Nederland. Van de 1829 mensen die vorig jaar een einde aan hun leven maakten, waren er 1176 man en 653 vrouw. Het aantal zelfmoorden onder mannen is al jaren ongeveer twee keer zo hoog als bij vrouwen. Hoe komt dat?

Het is niet zo dat mannen suïcidaler zijn dan vrouwen, zegt Renske Gilissen, gedragswetenschapper en manager onderzoek bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie. „Uit onderzoek blijkt keer op keer dat gedachten aan zelfmoord evenveel voorkomen bij mannen als bij vrouwen.’’

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”