Actrice Peresild na filmopnames in de ruimte: ‘We moeten opnieuw leren lopen’
De Russische filmcrew die als eerste een ruimtefilm echt in de ruimte opnam is weer teruggekeerd van ruimtestation ISS. Ze deelden hun ervaringen met de Russische pers.
Alle rekwisieten vlogen in het rond en slapen was moeilijk, maar het is ze gelukt. Het was een uitdaging om alles in twaalf dagen te kunnen filmen, maar met klittenband als hun grootste vriend hebben ze de nodige beelden voor de film Vizov (De Uitdaging) kunnen schieten. De film gaat over een chirurg die naar het ISS afreist om ter plekke een astronaut te opereren.
Actrice Joelia Peresild (37) en cameraman Klim Shipenko (38) landden afgelopen zondag weer veilig op de aardkorst na twaalf dagen in het ISS verbleven te hebben. Hiermee zijn ze de eerste filmcrew ooit die naar de ruimte is gereisd om een film op te nemen, tot frustratie van de Verenigde Staten die met Tom Cruise deze mijlpaal wilden zetten.
Peresild vertelt dat ze het verblijf op het ISS verrassend comfortabel vond. De temperatuur was aangenaam, en ze kon er prima slapen. ,,Het is fantastisch voor vrouwen daar. Je hebt er namelijk nooit last van bedhaar. Je ziet er altijd perfect uit.” Ze baalt achteraf wel dat ze niet veel heeft kunnen genieten van de bijzondere uitzichten door het strakke schema waar ze zich aan moesten houden: ,,We realiseerden ons een dag voordat we weer terug moesten dat we niet genoeg de tijd hadden genomen om uit de ramen te kijken.”
Ze kregen veel hulp van de ‘echte’ astronauten van het ISS, die ook in de film te zien zullen zijn. ,,De mannen kwamen erachter dat ze best talent hebben voor acteren”, lacht Shipenko. ,,Ik heb ze het licht laten zien.”
Peresild en Shipenko moeten nu weer acclimatiseren aan het leven op de aardbol, vertellen ze. Vooral met de zwaartekracht hebben ze nog moeite. ,,We moeten opnieuw leren lopen”, aldus Peresild.
Dit is de zoveelste in het rijtje ‘eerste keren’ voor de Russen in de zogenaamde space race met Amerika. Zo lanceerden ze de eerste satelliet Sputnik, en stuurden ze het eerste dier (de hond Laika), de eerste man (Gagarin), en de eerste vrouw (Tereshkova) de ruimte in.
Eerder maakten we deze video over de landing van de Russische filmcrew:
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Kan de Oosterscheldekering de stijgende zeespiegel nog wel aan?
De Watersnoodramp van 1953 was de aanleiding om de Deltawerken te bouwen: de verzameling waterwerken die Zuidwest-Nederland beter moest beschermen tegen de zee. Maar door klimaatverandering staat die bescherming onder druk. -
waarom wetenschap?
Student Lars Pos (18) wint Robbert Dijkgraaf Essayprijs: ‘Wat is het nut van wiskunde?’
Tijdens het Gala van de Wetenschap 2022 ontving de 18-jarige Lars Pos, student aan de Universiteit Leiden, de Robbert Dijkgraaf Essayprijs met zijn inzending ‘Waarom wetenschap?’. Hij schreef onderstaande bijdrage over het nut van wiskunde. -
NASA probeert zaterdag opnieuw maanraket te lanceren
Ruimtevaartagentschap NASA gaat zaterdag opnieuw proberen zijn nieuwe maanraket te lanceren. Het ‘lanceervenster’ van twee uur begint om 20.17 uur Nederlandse tijd, meldt NASA op Twitter. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Coronapandemie is voorbij, volgens Duitse topviroloog Drosten
Volgens de bekende Duitse viroloog Christian Drosten is het einde van de coronapandemie eindelijk bereikt. ,,We zien deze winter de eerste endemische golf van SARS-CoV-2. Naar mijn inschatting is de pandemie over’, zei de viroloog van het Berlijnse Charité-ziekenhuis in een interview met de Duitse krant Tagesspiegel. -
Rusland overweegt reddingsactie voor bemanning ISS vanwege lekkende Sojoez-capsule
Rusland overweegt om een reddingsmissie te sturen voor zijn bemanningsleden aan boord van het ruimtestation ISS nadat onlangs een lek werd vastgesteld in een Russische Sojoez-capsule die aan het ISS hangt. Russische experts evalueerden donderdag de vliegwaardigheid van het getroffen ruimtevaartuig.