Volledig scherm
PREMIUM
Een drukke parkeerplaats in Lagos, Nigeria. © EPA

Afrika is meer dan geweld en honger: ‘Slapende reus wordt wereldspeler’

In Europa roept Afrika een somber beeld op. Van hongersnood, oorlog, ziekten en migranten. ,,Maar er gebeurt ook heel veel goeds’’, zegt Afrika-kenner Ton Dietz. Tijd voor ‘Afrika heroverwogen’.

Natuurlijk wil Ton Dietz (67) de zonnige kant van Afrika belichten. Graag zelfs. Volgens de Afrikanist, van 2010 tot 2017 directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden, denkt Europa veel te negatief over het continent. ,,We zien Afrika vooral als een bedreiging’’, zegt de hoogleraar Ontwikkeling in Afrika, verbonden aan de Universiteit van Leiden. ,,Het geweld domineert. Als er hongersnoden of grote overstromingen zijn, dan wordt dat in de media breed uitgemeten. In het geval van verstedelijking, bevolkingsgroei of migratiestromen wordt alleen gekeken naar de schaduwzijde.’’

  1. Giechelen en vreugdesprongetjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstoppertje spelen

    Giechelen en vreugde­spron­ge­tjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstopper­tje spelen

    Met ratten kun je goed verstoppertje spelen. De knaagdieren zijn experts in het vinden van creatieve schuilplekjes én hebben er zichtbaar plezier in. Dat suggereert althans een Duits onderzoek. Het bewijs? Ze maken vrolijke vreugdesprongetjes en giechelen piepend tijdens een potje verstoppertje. De wetenschappers registreerden het gedrag van de diertjes en publiceerden de bevindingen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.