Volledig scherm
Impressie van de Einstein Telescope, die minieme rimpelingen in de ruimte moet opsporen. De ET krijgt drie armen, ieder tien kilometer lang. Het instrumentarium wordt op een diepte van 200 meter geplaatst in drie hallen die de tunnels onderling verbinden.

Beneluxparlement wil Einstein-telescoop vlakbij drielandenpunt

Het ontstaan van het heelal wordt als het een beetje meezit straks ontsluierd vanuit een oud zinkmijngebied, een stukje onder het drielandenpunt bij Vaals. Daar moet de zogenaamde ‘Einstein-telescoop’ komen waarmee hooggespecialiseerde wetenschappers zwaartekrachtgolven in de ruimte kunnen waarnemen.

Quote

Zo’n afgelikte boterham als die oude zinkmijn mag natuurlijk nooit voorgaan op een prestigi­eus en supermo­dern project waar de hele wereld naar kijkt

Initiatiefnemer Martijn van Helvert (CDA)

Premier Rutte en zijn Belgische collega/partijgenoot Charles Michel moeten als de bliksem aan de slag om dit prestigieuze project, dat ettelijke malen meer banen zou opleveren dan het net binnengehaalde Europese Medicijnagentschap, naar hier te halen, aldus het Benelux-Parlement, vertegenwoordigend orgaan van de drie Benelux-landen. 

,,Aan deze kant van de aardbol zijn maar drie plekken geschikt: Sardinië, een streek in Roemenië en het Zuid-Limburgse heuvelland'', zo meldt het Parlement. ,,De diepe ondergrond is gesteente, daar bovenop ligt een grote laag löss die als dempend kussen werkt en alle aardse trillingen absorbeert, zodat je des te beter de zwaartekrachtgolven uit het heelal kunt waarnemen'', aldus initiatiefnemer en CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. 

Kandidaatvestigingsplaats

Het Zuid-Limburgse heuvelland wordt al sinds 2015 genoemd als kandidaat-vestigingsplaats. Even dreigden plannen om de oude zinkmijn van Moresnet te heropenen roet in het eten te gooien, maar die plannen zouden nu weer van de baan zijn. ,,Gelukkig'', aldus een duidelijke opgeluchte Van Helvert. ,,Zo’n afgelikte boterham als die oude zinkmijn mag natuurlijk nooit voorgaan op een prestigieus en supermodern project waar de hele wereld naar kijkt.''

Hij verwacht een miljoeneninvestering en ‘enkele duizenden banen’, plus een enorme wetenschappelijke impuls voor de universiteiten van Aken, Leuven en Eindhoven. Behalve de Parlementariërs uit de drie Benelux-landen is ook Noordrijn-Westfalen hoogst geïnteresseerd.

Wetenschappelijk bewijs

Dat er zwaartekrachtgolven moesten zijn in het heelal had de beroemde natuurkundige Albert Einstein al berekend, maar hij kon het niet bewijzen. Een paar jaar geleden, aldus Van Helvert, is het wetenschappelijke bewijs van hun bestaan wel geleverd, maar nu is nog heel veel detectie en studie van die zwaartekrachtgolven nodig om meer te weten te komen over de donkere materie waaruit het heelal grotendeels bestaat en over de donkere energie die het zou doen uitdijen. 

De telescoop zelf bestaat volgens Van Helvert onder meer uit drie tien kilometer lange buizen die op misschien wel één kilometer onder de grond worden aangelegd. Volgens Van Helvert moeten de regeringen van de drie Benelux-landen plus Noordrijn-Westfalen nu snel zorgen voor een ‘bidbook’ waarmee ze Zuid-Limburg aan de internationale wetenschappelijke wereld als dé vestigingsplaats voor de Einstein-telescoop kunnen presenteren.