Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Hooff © Marco Okhuizen

Bioloog Jan van Hooff vindt dat apen en mensen veel op elkaar lijken: ook de chimpansee heeft gevoel voor humor

autobiografieJan van Hooff groeide op in Burgers’ Zoo, de dierentuin van zijn opa, met een baby-makaak als huisgenoot. Het was het begin van een leven met apen in de hoofdrol. Nu is er een boek.

Jan van Hooff (83) recht de rug. Hij wordt een baviaan, begint luid te smakken met zijn lippen. ,,Dit is een teken van aanhankelijkheid. Voor bavianen en makaken is dit geritualiseerd vlooigedrag. Smakken betekent ‘ik wil jou vlooien, bij jou zijn’’’, zegt de bioloog als hij in zijn woonkamer in Bilthoven is uitgesmakt, weer mens is geworden en lacht om zijn eigen optreden.

Niemand kan zo goed lipsmakken als Jan van Hooff. En ook niemand kan zo smakelijk lachen. Hij heeft er niet alleen het juiste, expressieve gezicht voor. Hij weet heel goed wat hij doet en zegt, na een leven lang apen kijken. Zijn studie naar de evolutie van de lach maakte van hem een internationaal erkend primatoloog.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”