Caleb (13) is jongste student lucht- en ruimtevaarttechniek ooit
De Amerikaanse Caleb Anderson is een bijzondere verschijning aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta. Met zijn 13 jaar is hij daar de jongste student ooit.
Caleb begon dit semester aan een studie lucht- en ruimtevaarttechniek aan Georgia Tech. Daarvoor studeerde hij al een jaar aan het Chattahoochee Technical College in Marietta, maar zijn ouders wilden liever een universiteit die beter bij de jongen past.
Anderson leert dan ook snel. Toen hij negen maand oud was, kon hij zich uitdrukken met behulp van gebarentaal. Rond zijn eerste verjaardag kon hij lezen en toen hij twee was, snapte hij volgens zijn ouders wiskundige breuken. Op 3-jarige leeftijd toonde een test aan dat de jongen uitzonderlijk begaafd is. ,,Hier (aan Georgia Tech, red.) word ik uitgedaagd”, aldus Caleb bij CBS. ,,Hier ben ik volgens mij vrij gemiddeld. Datgene wat iedereen hier verbindt, is dat het verschrikkelijk moeilijk is.”
De studie duurt normaal gesproken vijf jaar, maar mogelijk doorloopt Caleb de opleiding sneller. Hij zou uiteindelijk graag werken voor SpaceX of zijn eigen bedrijf willen beginnen. ,,Ik ben niet heel erg slim”, aldus de jongen. ,,Ik pik informatie gewoon sneller op. En als ik sneller leer, dan loop ik dus eerder voor.”
Lees door onder de post.
Summa cum laude
Caleb is overigens niet de jongste universitaire student ooit. Die eer had de Amerikaanse Michael Kearney, die op 10-jarige leeftijd zijn bachelor behaalde in antropologie. Op zijn achttiende kwam daar nog een master informatica bij. Kearney haalde hiermee het Guinness Book of Records.
Het 11-jarige Vlaams-Nederlandse genie Laurent Simons behaalde dit jaar zijn bachelor fysica aan de Universiteit Antwerpen. Die sloot hij summa cum laude af, dus met ongeveer een 9 gemiddeld. Hoewel de studie normaal gesproken drie jaar duurt, rondde Simons deze in één jaar af.
Wat is uitzonderlijk hoogbegaafd?
Uitzonderlijk hoogbegaafden hebben een IQ boven de 145, een sterk waarnemend vermogen en een enorme drang naar het opdoen van nieuwe kennis. Zij zien patronen in een groter geheel en kunnen die vervolgens gebruiken in een andere context. Dat maakt ze doorgaans echte uitvinders.
Voor deze groep hoogbegaafden is het vaak een enorme uitdaging om in bestaande systemen te passen, zoals het onderwijs en het bedrijfsleven. Zij slaan bijvoorbeeld klassen over en gaan vervolgens hun eigen weg. Omdat minder dan 1 procent van de bevolking in deze categorie valt, is het vaak lastig om mensen in soortgelijke situaties te vinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rusland overweegt reddingsactie voor bemanning ISS vanwege lekkende Sojoez-capsule
Rusland overweegt om een reddingsmissie te sturen voor zijn bemanningsleden aan boord van het ruimtestation ISS nadat onlangs een lek werd vastgesteld in een Russische Sojoez-capsule die aan het ISS hangt. Russische experts evalueerden donderdag de vliegwaardigheid van het getroffen ruimtevaartuig. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMVIDEO
Laurent (11) heeft zijn eerste bachelor-diploma op zak: ‘Ik wil nog altijd onsterfelijkheid bereiken’
Het 11-jarige Vlaams-Nederlandse genie Laurent Simons heeft zijn eerste universitair diploma op zak, als bachelor Fysica aan de Universiteit Antwerpen. Hij haalde het summa cum laude, dus met ongeveer een 9 gemiddeld en binnen één jaar. ,,Studeren wordt alleen maar leuker. Hoe meer ik leer, hoe meer ik wil weten”, aldus het ‘wonderkind’ met een IQ van 140 omdat de test niet hoger ging. -
Spinnen lijken te dromen, blijkt uit nieuw onderzoek
Het zou goed kunnen dat spinnen, net als mensen, kunnen dromen. Onderzoekers ontdekten dat springspinnen in hun slaap met hun ogen bewegen zoals dat ook bij mensen gebeurt in de zogeheten remslaap. Dat is de diepe slaap waarin wij onze meest levendige dromen hebben.
-
11-jarig 'wonderkind' Laurent behaalt bachelor binnen een jaar én studeert summa cum laude af
Het 11-jarige Vlaams-Nederlandse genie Laurent Simons heeft zijn bachelor Fysica aan de Universiteit Antwerpen summa cum laude gehaald, dus met ongeveer een 9 gemiddeld. Hoewel de studie normaal gesproken drie jaar duurt, rondde Simons deze in één jaar af. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMVideo
Genie Laurent (9) is speelbal van grillige ouders
EINDHOVEN - De 9-jarige Laurent Simons zal zijn bachelor niet aan de TU/e voltooien. Hij is ongekend slim, maar ook een speelbal van grillige ouders.