Cannabis als medicijn tegen corona? ‘Ik betwijfel het echt’
videoBeschermen bestanddelen van de cannabisplant tegen besmetting met het coronavirus? Een Amerikaanse studie suggereert van wel. Maar hoogleraar Renger Witkamp twijfelt of het echt werkt. ,,Tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona zitten nog ontzettend veel stappen.”
Onderzoekers van de universiteit van het Amerikaanse Oregon ontdekten tijdens een studie in het laboratorium dat twee componenten van hennep, CBGA en CBDA, kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt. ,,Deze componenten, die oraal kunnen worden ingenomen, hebben het potentieel een infectie met het coronavirus te voorkomen en behandelen”, zei de Amerikaanse onderzoeker Richard van Breemen dan ook.
Klinkt mooi, maar een paar korreltjes zout zijn hierbij wel op hun plaats, waarschuwt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de universiteit van Wageningen. ,,Dat iets in een reageerbuisje werkt, wil niet zeggen dat het in een menselijk lichaam hetzelfde effect heeft”, zegt hij.
Vele duizenden stoffen
Volgens Witkamp zijn er de afgelopen twee jaar vele duizenden stoffen in het laboratorium getest op mogelijke werking tegen het coronavirus. ,,En vaak zie je dan ook een effect. Daarom is er een lange wachtlijst van stoffen die aangeboden worden voor vervolgonderzoek. Ik sluit niet uit dat er heel af en toe iets tussen zit dat echt werkt. Maar áls het in dit geval al werkt, zitten er tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona nog ontzettend veel stappen.”
Bovendien vraagt Witkamp zich af of de concentraties CBGA en CBDA die nodig zijn om eventueel effect te kunnen hebben tegen corona via een oraal medicijn überhaupt bereikt kunnen worden. ,,De onderzoekers stellen van wel, maar ik betwijfel het echt.”
Niet in de joint
De hoogleraar moet mensen die hopen in de toekomst al blowend bescherming tegen corona op te bouwen sowieso teleurstellen. ,,Het gaat bij het onderzoek om bestanddelen uit de hennepplant die niet in de uiteindelijke joint zitten.”
De betreffende stoffen bonden zich in het laboratorium aan uitsteeksels van eiwitdelen op het coronavirus en blokkeerden een stof die de ziekteverwekker gebruikt om mensen te infecteren. De Amerikaanse wetenschappers deden laboratoriumtesten met de alfa- en bètavariant van het virus, maar denken dat het positieve effect ook optreedt bij nieuwere coronavarianten.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
James Webb-telescoop bevestigt bestaan rotsachtige exoplaneet die bijna even groot is als aarde
De James Webb-ruimtetelescoop heeft voor nieuw ruimtenieuws gezorgd. Het ruimteobservatorium van Nasa, ESA en CSA is voor het eerst gebruikt om het bestaan van een exoplaneet te bevestigen. -
Ruimteschip Orion begonnen aan vlucht terug van maan naar aarde
Het nieuwe Amerikaanse ruimteschip Orion, dat bezig is aan een proefvlucht naar de maan, is op weg terug naar de aarde. In de nacht van donderdag op vrijdag verliet hij zoals gepland zijn omloopbaan. Het vaartuig is gebouwd om over enkele jaren voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan en terug te brengen. -
PREMIUMMet video
Hitserie Last of us maakt tongen los door schimmel die écht bestaat: ‘Maar geen gevaar voor ons’
In de spraakmakende HBO-serie The last of us raakt de mensheid volledig bezeten door een besmettelijke schimmel. Hoe realistisch is dat? Deskundigen zeggen dat de schimmel in de serie zéker bestaat, maar op de mens nooit effect zal hebben. ,,We zien deze parasiet slechts bij insecten. In een mensenlichaam maakt ie geen schijn van kans.” -
James Webb Space Telescope maakt unieke beelden van Neptunus en zijn ringen
De James Webb Space Telescope (JWST) heeft unieke beelden gemaakt van de planeet Neptunus en zijn ringen. De beelden geven waardevolle inzichten in zijn atmosfeer, zegt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa woensdag.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Waarom voetbalsupporters met elkaar op de vuist gaan
Het nieuwe voetbalseizoen was nog maar nauwelijks begonnen, of een wedstrijd liep uit op geweld: op 13 augustus gingen supporters van FC Utrecht en SC Cambuur met elkaar op de vuist. Het is vast niet de laatste keer dat supporters gaan vechten. Waarom loopt het bij voetbal zo vaak uit de hand?