Depressief van de anticonceptiepil: wachten is op eentje die niet somber maakt

Wereld Anticonceptie DagVandaag is het Wereld Anticonceptie Dag. Tijd om stil te staan bij het meestgebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland: de pil. De anticonceptiepil is betrouwbaar, maar niet zonder bijwerkingen. Bijna 10 procent van de gebruikers kampt met depressieve klachten. Hoe komt dat?

In Nederland gebruiken 1,2 miljoen vrouwen tussen de 15 en 48 jaar de anticonceptiepil om zwangerschap te voorkomen. Maar niet iedere vrouw verdraagt de pil even goed, omdat de aanwezige hormonen voor bijwerkingen zorgen. Zo verhoogt de pil het risico op trombose en borstkanker. Maar de pil kan ook de psyche beïnvloeden. Zo'n een op de tien pilgebruikers krijgt last van een depressie.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”