Op deze satellietbeelden zie je de gemiddelde concentratie stikstofdioxide boven Indonesië en Maleisië in 2018. Naast de grote steden Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore, Jakarta, en Manilla, laat de luchtvervuiling ook de Straat van Malakka goed zien, de belangrijke scheepvaartroute tussen de Indische Oceaan en de Stille Oceaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Op deze satellietbeelden zie je de gemiddelde concentratie stikstofdioxide boven Indonesië en Maleisië in 2018. Naast de grote steden Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore, Jakarta, en Manilla, laat de luchtvervuiling ook de Straat van Malakka goed zien, de belangrijke scheepvaartroute tussen de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. © Wageningen University & Research

Deze satelliet meet wereldwijd een van de belangrijkste bronnen van klimaatverandering

WetenschapEr worden steeds meer afspraken gemaakt om klimaatverandering tegen te gaan. Maar hoe meet je nou of landen zich daaraan houden?

  1. Eerste raketlancering in West-Europa mogelijk vanuit Nederland te zien

    Eerste raketlance­ring in West-Europa mogelijk vanuit Nederland te zien

    Als een raket naar de ruimte gaat, gebeurt dat meestal vanaf een bekende lanceerbasis als Cape Canaveral (Verenigde Staten), Bajkonoer (Kazachstan) of Kourou (Frans-Guyana). Op maandag worden er voor het eerst satellieten vanuit West-Europa in een baan rond de aarde gebracht. De lancering gebeurt ten zuiden van Ierland, boven de Atlantische Oceaan. De gloed daarvan is mogelijk ook vanuit Nederland te zien, door naar het zuidwesten te kijken.