Dit is waarom hogeropgeleiden stiekem naar Frans Bauer luisteren
VideoZie jij het als een guilty pleasure als je meezingt met Frans Bauer? Ben je hoger opgeleid? Dan is de kans groot dat je hier niet te koop mee loopt op je werk of bij medestudenten. Peter Achterberg (Tilburg University) vertelt in dit college bij de Universiteit van Nederland waarom dat is.
Delen per e-mail
Als cultuursocioloog doet hij onderzoek naar hoge en lage cultuur. Bij hoge cultuur stel je dan de vraag: welke mensen gaan er naar de opera? En waarom gaan zij naar de opera? Bij lage cultuur stel je eerder de vraag: wie kijkt er Temptation Island en waarom kijkt hij/zij Temptation Island?
Zo kan Achterberg onder andere concluderen dat hoogopgeleide mensen in de grachtengordel (ook wel: elitaire mensen genoemd) graag Harry Mulisch lezen en dit combineren met andere hoog culturele uitingen: ze gaan graag naar musea en houden van abstracte kunst. Ook beschouwen ze zich als een wereldburger, vinden ze hokjes overbodig en zien ze zichzelf als behoorlijk tolerant.
Stemgedrag
Daar tegenover kun je dan de mensen zetten die juist wél houden van nationale uitingen: die luisteren graag naar de 3 J’s, kijken programma’s als Ik Hou van Holland en bestempelen zichzelf als een Nederlander met een nationale of regionale identiteit. De verschillen tussen de twee groepen mensen kun je in vervolgonderzoek weer zichtbaar maken als je bijvoorbeeld kijkt naar stemgedrag. De Harry Mulisch lezende grachtengordel stemt overwegend links, terwijl de Ik Hou van Holland kijkende mensen (centrum)rechtser stemmen.
Klinkt stereotyperend? Is het ook, zegt Achterberg, en zo zwartwit is de praktijk niet altijd. Er zijn uiteraard ook combinaties mogelijk: je houdt van Harry Mulisch én Ik Hou van Holland. Dat combineren van hoge en lage cultuur noemt men “omnivorisme” en zag hij in zijn onderzoek met name terug bij hogeropgeleiden.
Die groep is Achterberg vervolgens verder gaan onderzoeken en bevragen. Onder die omnivoren viel hem op dat er op veel vragen politiek correct geantwoord werd, op één thema na: de zanger des vaderlands. Op dit gebied blijft er een immense afwijzing tegenover culturele uitingen in de vorm van volkszangers. De groep kon niets met Frans Duits, Jannes of Frans Bauer. Blijkbaar is het proces van distinctie, het proces van steeds verschil willen maken tussen hoge- en lage cultuur, nog altijd gaande.
Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.
De Universiteit van Nederland heeft vanaf nu ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Dit zegt de wetenschap Bang voor spinnen? Binnen 2,5 uur kun je van die angst af zijn
Van de zeshonderd spinnensoorten in Nederland is er niet één gevaarlijk voor mensen. Toch weten de kleine beestjes velen bang te maken. Hoe komt dat? -
Video Wetenschappers: Je kunt dingen leren tijdens je slaap
Tijdens je slaap kan je geheugen manipuleren en zo herinneringen wissen of een vreemde taal leren. Het klinkt als sciencefiction, maar de wetenschap is dichterbij dan je denkt. Lucia Talamini is neurobioloog aan de Universiteit van Amsterdam en legt in dit college bij de Universiteit van Nederland* uit hoe zij onderzoek doet naar geheugenmanipulatie op specifieke momenten in de slaap. -
Neuroot of doorzetter? Deze dna-test zegt iets over je karakter
Ben je impulsief of geduldig, een controlfreak of neuroot? Een dna-test kan aantonen voor welke karaktereigenschappen je aanleg hebt. Topatlete Dafne Schippers bijt het spits af in een ludieke campagne. -
video Recordmissie ten einde: na 15 jaar zwijgt Marsverkenner Opportunity
Na vijftien jaar op de planeet Mars te hebben rondgereden is vandaag een einde gekomen aan het avontuur van Marsverkenner Opportunity. Het dappere karretje reageert niet meer op commando's van de vluchtleiding en pogingen het contact te herstellen, leverden niets op. -
NASA doet ultieme poging om contact met verstomde marslander Opportunity te herstellen
Het Amerikaanse ruimteagenschapt NASA gaat een laatste poging doen om het contact met marslander Opportunity te herstellen. Het karretje heeft al acht maanden niks meer van zich laten horen. Door een enorme stofstorm kon de batterij van de Opportunity niet worden opgeladen met de zonnepanelen.
-
Enorme inslagkrater ontdekt onder twee kilometer dik Groenlands ijs
Diep onder het ijs van Groenland is een oude krater gevonden, waar lang geleden waarschijnlijk een ruimterots is ingeslagen. De krater is tussen 100.000 jaar en 100 miljoen jaar geleden ontstaan. -
NASA: Ruimtesneeuwpop Ultima Thule heeft geen rond maar plat achterste
De 'sneeuwpop' in de Kuipergordel, een gebied met vele miljarden komeetachtige, uit steen en ijs bestaande objecten voorbij de baan van Neptunus, die vorige maand een bezoek kreeg van ruimtevaartorganisatie NASA, heeft geen rond maar een plat achterste. -
video Opkomend water maakt van Miami een spookstad
Jeannette den Boer en Stefan Coppers maken een wereldreis om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt. Deze is wekelijks te zien op deze website. Bekijk hierboven aflevering twee over Miami.