Volledig scherm
PREMIUM
© Lex van Lieshout

Dit is waarom jongens meer genieten van agressieve games dan meisjes

Dit zegt de wetenschapIn gewelddadige computergames vloeit het bloed rijkelijk. Volgens bezorgde ouders en politici zou het spelers agressief maken en inspireren tot geweld, voornamelijk bij jongens. Maar is dat ook zo? Jeroen Lemmens, gedragswetenschapper en gameonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, geeft antwoord.

Quote

Er sneuvelt af en toe een controller en mijn kinderen hebben heel wat nieuwe scheldwoor­den geleerd

Jeroen Lemmens, gedragswetenschapper en gameonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam

Hij geeft het eerlijk toe. Ook bij hem lopen de gemoederen tijdens het gamen bij tijd en wijle hoog op. ,,Er sneuvelt af en toe een controller en mijn kinderen hebben heel wat nieuwe scheldwoorden geleerd.’’

Volgens Lemmens klopt het dat gewelddadige games agressieve gevoelens en gedachten opwekken, zij het in bescheiden mate. Metingen laten zien dat de toename gering is en van korte duur.

Dat meten gebeurt onder meer aan de hand van de blast noise test. Daarbij nemen deelnemers plaats achter een computer met de opdracht zo snel mogelijk op de spatiebalk te drukken als ze op het scherm een groen signaal zien. Reageren ze sneller dan hun onzichtbare concurrent, dan mogen ze deze pijnigen met een fel geluid. Lemmens: ,,Spelers van gewelddadige videogames kiezen doorgaans vaker voor de hardste geluidsstoot, zelfs als ze worden gewaarschuwd dat dit bij de tegenstander permanente gehoorschade kan veroorzaken. Dat is een indicatie van agressie.’’

 1. De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
  Meteorenregen

  De Monoceroti­den komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien

  De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.
 2. Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenja­ren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak.