Volledig scherm
Een van de oudste cold cases ter wereld is na 33.000 eindelijk voor een groot deel opgelost. © Kranioti, EF. et al. PLOS ONE. 2019.

Een van de oudste cold cases ter wereld na 33.000 jaar grotendeels opgelost

Een van de oudste cold cases ter wereld is na 33.000 eindelijk voor een groot deel opgelost. Het mannelijke slachtoffer werd, zo hebben wetenschappers van de universiteit in Tübingen (Duitsland) ontdekt, met grote zekerheid vermoord door een linkshandige dader die hem met twee harde slagen met een knuppel bruut de schedel insloeg.

Na 33.000 jaar besloten enkele Duitse paleontologen van de universiteit in Tübingen onlangs dat het hoog tijd was om een van de oudste onopgeloste moordzaken eindelijk eens te ontraadselen. De afgelopen decennia liepen onderzoeken steeds op niets uit, waardoor de ruim dertigduizend jaar geleden gepleegde moord onopgelost bleef. Reden genoeg voor experts om zich andermaal in de zaak te verdiepen. Een stoffelijk overschot was echter niet voor handen. Alleen de schedel van het slachtoffer bestaat nog: in 1941 teruggevonden door mijnwerkers in een grot in Roemenië. Behalve de versteende menselijke schedel, zeer waarschijnlijk van een man, werden in de mijn ook nog fossielen teruggevonden van beren.

De verschillende fossielen werden destijds bestudeerd waarna wetenschappers besloten dat het om een menselijke schedel gaat. Bovendien vertoonde die schedel enkele breuken, maar de onderzoekers werden het er niet over eens of die voor of na de dood van het slachtoffer zijn ontstaan. Daarom onderzochten de Duitse wetenschappers de schedel tijdens recent onderzoek met behulp van enkele CT-scans. 

Vervolgens gingen ze aan de slag met andere, in dit geval nagemaakte schedels. Die werden onderworpen aan tal van trauma’s. De onderzoekers sloegen de namaakschedels in met stenen, knuppels en andere objecten. Daarnaast werden ze nog vanaf verschillende hoogtes naar beneden gegooid. De letsels van de kunstmatige schedels werden daarna vergeleken met die van het 33.000 jaar oude exemplaar.  

Frontaal

,,Onze resultaten tonen aan dat de breuk in de schedel onmogelijk veroorzaakt kan zijn door een val”, aldus Katerina Harvati, professor paleontologie en antropologie aan de universiteit van Tübingen. Zij publiceerde het onderzoek gisteren op de gezaghebbende website Live Science. Er was wel een duidelijke match met de schedelbreuk die optrad na enkele knuppelslagen. Verder werd de knuppel bijna zeker gehanteerd door een linkshandig persoon. ,,De linkshandige moordenaar stond oog in oog met het slachtoffer toen hij hem dodelijk verwondde”, aldus Harvati. ,,De aanval was dus frontaal en het slaghout werd met twee handen vastgehouden. Dat moet wel, want de kracht waarmee is geslagen, was groter dan met een hand lukt.”

Volgens de professor zal natuurlijk nooit meer kunnen worden achterhaald wie de gedode man was en wie zijn moordenaar. Hoe dan ook noemt ze de ontdekking belangrijk. ,,Het gaat om een van de oudste en compleetste menselijke schedels uit een tijd dat de moderne mens zich over Europa begon te verspreiden. Tijdens het zogenoemde laatpaleolithicum (tijdperk tussen 40.000 tot 12.000 jaar geleden) waren mensen creatief, actief op het gebied van technologie en cultuur. Maar hun wereld was ook gewelddadig. Ons onderzoek zegt niets over de identiteit van personen maar wel dat mensen in die tijd in staat waren elkaar te vermoorden.”

 1. Waarom je nooit zomaar langs een graftombe moet lopen
  PREMIUM

  Waarom je nooit zomaar langs een graftombe moet lopen

  In de Utrechtse Domkerk ligt het zevenhonderd jaar oude grafmonument van bisschop Gwijde van Avesnes. Het is een zwaar beschadigd stuk zwarte steen en, zacht gezegd, niet het meest aantrekkelijke kunstwerk in de Dom. De meeste bezoekers lopen er dan ook snel voorbij. Toch loont het de moeite even stil te staan bij dit bijzondere grafmonument, vertelt kunsthistorica Sanne Frequin (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht) in haar college bij de Universiteit van Nederland.
 2. Wetenschapster pronkt met indrukwekkend cv, maar onderzoekers zetten grote vraagtekens

  Wetenschap­ster pronkt met indrukwek­kend cv, maar onderzoe­kers zetten grote vraagte­kens

  De 31-jarige Griekse Eleni Antoniadou werd de afgelopen jaren internationaal geroemd om haar wetenschappelijk werk. Ze verwierf faam als onderzoekster bij NASA, astronautentrainer, expert in regeneratieve geneeskunde en producente van innovatieve kunstmatige organen. Griekse academici stellen echter dat Antoniadou wel heel creatief omging met de waarheid als het ging om haar professionele en wetenschappelijke verdiensten.