Eerste baby geboren die in baarmoeder van overleden donor groeide

videoIn Brazilië is het eerste kind ter wereld gekomen uit de getransplanteerde baarmoeder van een overleden donor. Dat maakten artsen bekend in het medisch tijdschrift The Lancet.

Het gezonde meisje van 2,5 kilogram werd in december vorig jaar geboren in Sao Paulo. Na het overlijden van een 45-jarige vrouw kamen de Braziliaanse artsen erachter dat de baarmoeder geschikt zou zijn voor de 32-jarige vrouw die lijdt aan het Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH)-sydroom, waardoor ze geen baarmoeder heeft. Een op de 4500 vrouwen ter wereld heeft dit syndroom. 

Gezonde zwangerschap

De eierstokken van de vrouw waren in orde. Dokters namen daarop eitjes weg die ze bevruchtten en nadien invroren. De baarmoedertransplantatie duurde tien uur. Zowat zes weken na de operatie begon de vrouw te menstrueren en zeven maanden na de transplantatie plantten artsen de bevruchte eitjes in.

,,De resultaten bewijzen de haalbaarheid van de behandeling van baarmoederonvruchtbaarheid door transplantatie van een overleden donor. Ze openen het pad voor een gezonde zwangerschap voor alle vrouwen met onvruchtbaarheid in de baarmoeder, zonder de noodzaak van levende donors of live donor-chirurgie’’, schreven de artsen. 

Levende donoren 

Volgens het team is het meisje gezond en ontwikkelt het kind zich normaal. Er zijn eerder 39 baarmoedertransplantaties geweest van levende donoren. Dat leidde tot elf baby's, maar geen transplantaties van overleden donoren hadden eerder geresulteerd in levende kinderen.

Volledig scherm
Het Braziliaanse meisje is de eerste baby die geboren wordt na de transplantatie van de baarmoeder van een overleden donor. © AP
  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.