Volledig scherm
Een supermaan in november 2016. © Epa

‘Heelal trakteert deze week op zeldzame blauwe superbloedmaan’

Liefhebbers van een mooie maan opgelet! De NASA maakt melding van een driedubbel natuurverschijnsel dat eraan komt: een blauwe superbloedmaan. Het is ruim 36 jaar geleden dat deze voor het laatst te zien was. In Nederland zullen we het helaas moeten doen met de foto’s van anderen, wij kunnen 'slechts' een blauwe supermaan zien, het 'bloed' moeten we aan anderen laten.

De bijzondere maan toont zich op 31 januari. Inwoners van grote delen van de wereld kunnen dan een combinatie van een blauwe, super- én bloedmaan aanschouwen.

'Blauwe maan'

De term ‘blauwe maan’ verwijst naar de tweede volle maan in een maand tijd, een verschijnsel dat zich gemiddeld elke 2,7 jaar voordoet. De vorige blauwe maan was te zien in juli 2015, die daarvoor in augustus 2012.

Onze vorige volle maan was gelijk na de jaarwisseling zichtbaar op 1 januari 2018. De volle maan was toen ook een supermaan. Wereldwijd werden de prachtigste beelden geschoten.

'Supermaan'

Volledig scherm
Een supermaan in 2011 boven Rotterdam. © ANP

Om de 29 dagen bereikt de maan een minimale afstand tot de aarde. Als dat moment samenvalt met een volle maan, spreken we van een supermaan. Het hemellichaam lijkt dan ook groter en feller te zijn. 

Hoewel de supermaan maandelijks verschijnt, is deze vanuit Nederland maar drie keer per jaar te zien.

'Bloedmaan'

Men spreekt van een bloedmaan als er een totale maansverduistering plaatsvindt. De rode gloed van de bloedmaan ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan kaatsen. Het zonlicht gaat wel lángs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen; daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.

Als de bloedmaan op hetzelfde moment plaatsvindt als de supermaan heet dat 
een superbloedmaan.

Erg zeldzaam

De laatste keer dat een blauwe superbloedmaan verscheen, was op 30 december 1982. Het verschijnsel was toen waar te nemen voor mensen in Europa, Afrika en West-Azië. Op 31 januari zijn inwoners van Noord-Amerika, de eilanden in de Stille Oceaan, Australië, Azië en Rusland de gelukkigen (zie de afbeelding hieronder). In Nederland zullen we alleen de blauwe supermaan zien, in die andere werelddelen gaat het verschijnsel ook gepaard met de maansverduistering.

NASA agendeerde de blauwe superbloedmaan 
al op 18 januari. ,,We hebben veel geweldige manen en maansverduisteringen, maar deze twee verschijnselen vallen niet vaak samen met een blauwe maan", zegt Jason Aufdenberg van de Aeronautical University of Embry-Riddle in Florida vandaag tegen persbureau AFP.

De volgende 'super blue moon of blood' is door NASA voorzien op 31 januari 2037. Misschien maken de inwoners van Europa dan een betere kans. 
De eerstvolgende maansverduistering is in 2019.

Volledig scherm
© NASA