Hoe wordt iedereen - ook jij - geheugenkampioen?

VIDEOWekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: hoe word je geheugenkampioen?

Nooit meer een naam, de hoofdstad van dat ene land aan de oostkust van Afrika of een telefoonnummer vergeten. Klinkt als iets waarmee je de volgende pubquiz gaat winnen, maar lijkt tegelijkertijd vrij onmogelijk. Toch is dat niet zo. Met een beetje oefenen kan iedereen het.

In deze aflevering van
Het LAB leer je de fijne kneepjes van het vak van Boris Konrad. Hij is geheugenwetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen en staat bovendien vier keer in het Guinness Book of Records, onder andere omdat hij in een kwartier tijd 201 namen en gezichten uit zijn hoofd leerde. Boris mag zich dus met recht een geheugenatleet noemen.

En volgens Boris is het niet zo moeilijk om geheugenkampioen te worden. Je hebt er geen aanleg voor nodig, enkel de juiste oefening. Het geheugen is voor de wetenschap nog een erg geheimzinnig deel van de hersenen en men is er nog niet uit hoe het nou precies werkt. Wat we wel weten, is dat we allemaal een korte- en een langetermijngeheugen hebben. Op het moment dat jij de hoofdstad van dat ene land aan de oostkust van Afrika op Google opzoekt, zie je het antwoord, klik je weer weg en komt het in je kortetermijngeheugen. Met andere woorden: de kans dat het blijft hangen is erg klein.

Verhaaltje

Dit verandert op het moment dat je de zogeheten loci-methode toepast: je associeert een beeld bij een naam en maakt hier een klein verhaaltje bij in je hoofd. In je hersenen worden dan allerlei synapsen aan het werk gezet doordat een naam met een visueel beeld wordt geassocieerd. De verbinding tussen die twee wordt sterker, waardoor die naam in je langetermijngeheugen terechtkomt en waardoor je er weer langer profijt van hebt. Je kunt er veel langer ‘bij’.

Boris en zijn team hebben ook gekeken naar de hersenen van geheugenkampioenen. Ze zagen dat die verbindingen, de synapsen, tussen het visuele deel van de hersenen en het deel dat met geheugenvorming te maken heeft, erg sterk waren. Hebben ‘normale’ mensen hier een soort landweggetjes liggen; bij geheugenkampioenen kun je eerder spreken van snelwegen. In razend tempo kunnen zij dus een beroep doen op hun zeer uitgebreide geheugen.

En die snelwegen kun jij ook creëren. Hoe? Check dan deze nieuwste aflevering van Het LAB en leer een reeks namen uit je hoofd waarmee jij op de volgende borrel gegarandeerd indruk maakt.   

Volledig scherm
© Shutterstock