Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

‘Hollands’ getinte expeditie voor bedreigde ijswalvis

Maak kennis met de ijswalvis. Hij is kolossaal, zingt als de beste en kan 200 jaar oud worden. Maar er is méér. Tijd voor onderzoek naar de overgebleven exemplaren van een bijzondere diersoort.

Net als de eerste Nederlandse ontdekkingsreizigers in de 16de eeuw was Herman Sips (kleine foto) meteen verkocht. Hij zeilde in 2015 met vrienden naar Spitsbergen en raakte besmet met het ‘noordpoolvirus’. De marien bioloog werd al snel gegrepen door het ruige landschap, aan de rand van het pakijs. Bovendien liet de Groenlandse walvis zich er weer zien. Een expeditiecruise stuitte in juni van dat jaar voor het eerst in lange tijd op ruim honderd exemplaren. Een teken dat het met deze bedreigde diersoort bij Spitsbergen mogelijk weer wat beter ging.

  1. Giechelen en vreugdesprongetjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstoppertje spelen

    Giechelen en vreugde­spron­ge­tjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstopper­tje spelen

    Met ratten kun je goed verstoppertje spelen. De knaagdieren zijn experts in het vinden van creatieve schuilplekjes én hebben er zichtbaar plezier in. Dat suggereert althans een Duits onderzoek. Het bewijs? Ze maken vrolijke vreugdesprongetjes en giechelen piepend tijdens een potje verstoppertje. De wetenschappers registreerden het gedrag van de diertjes en publiceerden de bevindingen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.