Volledig scherm
PREMIUM
© Arie Kievit

Jihadexpert Alde’emeh: Jihadisten terughalen naar Europa is naïef

De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 1: Het is een schande dat er nog steeds kinderen in jihadistische kampen zitten, vindt universitair onderzoeker Montasser Alde’emeh. We móeten ze helpen. Maar niet hier, omdat er in het Westen nog steeds een voedingsbodem voor radicalisering is.

Voordat Montasser Alde’emeh zal gaan zitten en veel, snel en vurig zal praten over radicalisering, wil hij nog even een tochtje maken. Met de auto door Molenbeek, het zo veel besproken stadsdeel van Brussel. Van daaruit vertrokken tientallen jongeren op jihad naar Syrië. Anderen bleven en zorgden hier voor dood en verderf. ,,Kijk, dat is het huis waar Brahim en Salah Abdeslam opgroeiden. Vlakbij het gemeentehuis en het politiebureau.” Brahim Abdeslam blies zichzelf op tijdens de aanslag in Parijs in november 2015. Zijn jongere broer Salah is de enige van de acht direct betrokkenen die niet stierf tijdens die aanslag. Hij vluchtte en werd pas maanden later opgepakt: in een woning in Molenbeek, 600 meter van het huis waar hij opgroeide.

 1. Waarom je nooit zomaar langs een graftombe moet lopen
  PREMIUM

  Waarom je nooit zomaar langs een graftombe moet lopen

  In de Utrechtse Domkerk ligt het zevenhonderd jaar oude grafmonument van bisschop Gwijde van Avesnes. Het is een zwaar beschadigd stuk zwarte steen en, zacht gezegd, niet het meest aantrekkelijke kunstwerk in de Dom. De meeste bezoekers lopen er dan ook snel voorbij. Toch loont het de moeite even stil te staan bij dit bijzondere grafmonument, vertelt kunsthistorica Sanne Frequin (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht) in haar college bij de Universiteit van Nederland.
 2. Wetenschapster pronkt met indrukwekkend cv, maar onderzoekers zetten grote vraagtekens

  Wetenschap­ster pronkt met indrukwek­kend cv, maar onderzoe­kers zetten grote vraagte­kens

  De 31-jarige Griekse Eleni Antoniadou werd de afgelopen jaren internationaal geroemd om haar wetenschappelijk werk. Ze verwierf faam als onderzoekster bij NASA, astronautentrainer, expert in regeneratieve geneeskunde en producente van innovatieve kunstmatige organen. Griekse academici stellen echter dat Antoniadou wel heel creatief omging met de waarheid als het ging om haar professionele en wetenschappelijke verdiensten.