Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Meer eiwitten uit planten, minder uit vlees: oeroude techniek herleeft

Dankzij bacteriën, schimmels en gisten eten we zuurkool, kaas of chocolade en drinken we bier. Er zijn legio nieuwe toepassingen. Wat te denken van biobrandstof en lupinetempé met vitamine B12?

  1. Coronavirus camoufleert zich met suikerlaagje, maar er zitten gaten in zijn schild

    Coronavi­rus camou­fleert zich met suikerlaag­je, maar er zitten gaten in zijn schild

    Veel cellen in het menselijk lichaam zijn voorzien van een laagje suiker. Om onopgemerkt te blijven voor ons afweersysteem gebruiken veel virussen dezelfde camouflage. Door de eiwituitsteeksels, de zogenaamde spike-proteïnen waarmee zo’n virus de cellen binnendringt, van een suikerlaagje te voorzien zijn ze voor ons lichaam lastig te herkennen. Goed nieuws: er blijken gaten in de vermomming te zitten.