Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Meer eiwitten uit planten, minder uit vlees: oeroude techniek herleeft

Dankzij bacteriën, schimmels en gisten eten we zuurkool, kaas of chocolade en drinken we bier. Er zijn legio nieuwe toepassingen. Wat te denken van biobrandstof en lupinetempé met vitamine B12?

Uit de mond van Eddy Smid klinkt fermentatie bijna als een toverwoord. De hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie uit Wageningen heeft van gecontroleerd rotten zijn missie gemaakt. ,,Het gaat om een eeuwenoude techniek, maar de mogelijkheden van fermentatie zijn eindeloos’’, aldus Smid. ,,Niet alleen bij de productie van levensmiddelen krijgt fermentatie meer waardering. Ook andere sectoren pakken het op. Voor de productie van bijvoorbeeld chemicaliën en biobrandstoffen.’’

  1. De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
    Meteorenregen

    De Monoceroti­den komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien

    De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.
  2. Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

    Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenja­ren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

    Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak.